Autoritățile au confirmat că au făcut o evaluare a capacităților tehnice disponibile, dar au luat în calcul și alte criterii, în așa fel încât niciun furnizor să nu fie exclus de la masa negocierilor.

„Nu luăm o decizie anticipată de a exclude vreun actor sau o anume comapnie”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, citat de Reuters.

Hotărârea vine ca o sfidare la adresa Statelor Unite, care au făcut presuiuni asupra aliaților pentru a închide porțile de colaborare cu Huawei, un gigant cu o cotă de piață de 28% la nivel mondial, argumentând că este apanajul unor breșe prin care China va putea spiona alte state.

Toți operatorii germani sunt, însă, clienți Huawei și au avertizat că interzicea colaborărilor cu producătorul chinez va întârzia procedurile cu ani buni și va costa Germania miliarde de dolari.

Cu milioane de dispozitive, senzori și camere care urmează să fie interconectate, rețelele 5G vor fi mult mai extinse decât cele ale generației anterioare. De asemenea, ele vor fi și mai vulnerabile la atacurile cibernetice.

De altfel, Uniunea Europeană a avertizat recent asupra pericolului crescut de amenințări virtuale în raport cu rețelele 5G.