Smartphone-uri capabile, la un pret sub 100 de dolari si cu o baterie sanatoasa. Asta este esenta evenimentului din India la care compania finlandeza si-a anuntat noul telefon, Nokia Asha 501, si si-a prezentat planurile pentru urmatoarea perioada.

Gadgetul aratat joi este primul produs din noua generatie de telefoane create pe noua platforma Asha, care este un fel de urmasa a lui MeeGo OS. Lansarea acesteia a fost posibila ca urmare a faptul ca Nokia a cumparat, in ianuarie 2012, SmarterPhone, o companie norvegiaza specializata in sisteme de operare mobile.

Telefonul Nokia Asha 501, cu Asha OS, vine si in varianta dual-SIM, iar compania spune ca bateria lui tine in standby pana la 48 de zile.

Aparatul e construit doar din doua parti, fapt care il face mai rezistent in timp si mai ieftin. Partea din spate poate fi detasata pentru a avea acces la microSIM, la baterie si la cardul microSD.

Telefonul are un ecran QVGA de 3 inch, cu o densitate de pixeli relativ mica, de 133ppi, dar suporta multitouch cu doua degete. Camera are 3,2 MP, iar focusul este fix.

Nokia Asha 501 are conectivitate 2G si Wi-Fi, Bluetooth 3.0 si microUSB 2.0. Un model Asha pentru 3G va fi lansat, insa, in curand.

Asha OS vine o multime de aplicatii sociale precum Facebook, Foursquare, Linkedin, Twitter sau YouTube.

Telefonul cantareste 98 de grame si este destul de grosut, dimensiunile anuntate de companie fiind 99.2x58x12.1mm.

Nokia spune ca sistemul de operare Asha este foarte eficient, astfel ca bateria de 1200 mAh a telefonului ajunge pentru 48 de zile in standby sau 17 ore de conversatie. Pentru varianta dual-SIM, autonomia este de 26 de zile.

Nokia Asha 501 va fi livrat incepand din iunie in 90 de tari, la 60 de operatori de telefonie mobila. Varianta cu un singur SIM va costa 99 dolari.