Veniturile Nokia au scazut cu 20% in primul trimestru, la 5,85 miliarde euro, iar pierderile au coborat de la 928 milioane euro la 272 milioane euro, rezultatele companiei fiind sub estimarile analistilor, din cauza vanzarilor slabe de telefoane cu functii de bază.

Actiunile compainei finlandeze au scazut joi la Helsinki cu pana la 6,6%, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax. Media estimarilor analistilor indica vanzari de 6,52 miliarde euro pentru Nokia in primele trei luni ale anului, fata de nivelul de 7,35 miliarde euro raportat pentru perioada corespunzatoare a anului trecut.

Vanzarile smartphone-urilor Lumia, cu sistem de operare Microsoft Windows, au crescut la 5,6 milioane de unitati, de la 4,4 milioane i ultimele trei luni ale anului trecut. Cu toate acestea, Nokia se mentine la mare distanta pe piata de Samsung Electronics si Apple, care vand cumulat peste 100 milioane de smartphone-uri pe trimestru.

Nokia a vandut in primele trei luni ale anului un total de 61,9 milioane de telefoane, cu mult sub estimarile analiştilor, care previzionau 73 milioane de unitati. Compania finlandeza vrea sa lanseze in acest an, odata cu noua gama de smartphone-uri, un "telefon-tableta" de marime apropiata modelelor Samsung Galaxy Note, potrivit Financial Times, care citeaza surse apropiate compainei.

De asemenea, Nokia pregateste un model premium Lumia echipat cu camera Pureview de 41 megapixeli, care ar putea fi lansat in luna iulie, potrivit surselor citate de FT. Din noua gama de modele Nokia ar urma sa faca parte si un smartphone Lumia 920 mai usor si mai subtire decat varful de gama actual, lansat anul trecut.