Nokia X, X+ si XL au fost prezentate oficial de companie la Mobile World Congress de la Barcelona. Deja finlandezii se lupta sa atraga programatorii la noua lor platforma. Cele trei telefoane folosesc o versiune modificata de Android 4.1 Jelly Bean, din care lipsesc serviciile Google, inclusiv magazinul Play.

Cei de la Nokia au creat o interfata asemanatoare cu Fastlane de la Asha, dar si un magazin propriu de aplicatii. Exista insa un SDK dedicat si un soft pentru portarea aplicatiilor, astfel ca poti transforma orice aplicatie incompatibila intr-una adaptata perfect unui telefon Nokia X, X+ sau XL, scrie gsmarena

75% din aplicatiile pentru Android vor functiona pe Nokia X, X+ si XL. Restul trebuie portate

Un lucru important este ca aplicatiile care au nevoie de servicii oferite de Google vor fi redirectionate spre servicii similare de la Nokia sau Microsoft.

Cei de la Nokia spun, totusi, ca 75% din aplicatiile Android existente in prezent vor merge pe telefoanele companiei fara nicio modificare. Celelalte trebuie putin ajustate.

Exista chair si un soft care iti spune daca o anumita aplicatie merge pe Nokia X, X+ si XL sau are nevoie de modificari.

Informatii pentru programatori sunt disponibile pe site-ul Nokia.