Deja, în unele oraşe mari din SUA a fost construită infrastructura necesară, iar în Coreea de Sud a fost lansată reţeaua naţionala 5G.

Folosirea acestei noi tehnologii, care va creşte uimitor viteza transferului de date, va micşora semnificativ timpul de răspuns, va permite conectarea unui număr nelimitat de dispozitive şi va atribui bandă în funcţie de necesităţile aplicaţiei şi a utilizatorului, va duce la îmbunătăţirea substanţială a reţelelor de comunicaţii.

Nu doar sistemul de comunicaţii va beneficia de această tehnologie. Micşorarea timpului de răspuns din timpul transmiterii informaţiilor va face posibilă folosirea de către maşinile autonome a conexiunilor celulare pentru a transmite date importante. Spre exemplu, folosind camerele video ale acestora, se vor realiza hărţi video pe care să le furnizeze celorlalte autovehicule.

Medicina va fi un alt beneficiar, inteligenţa artificială, ajutată de tehnologia 5G şi tehnologia blockchain, putând facilita stocarea şi utilizarea de date în timp util şi chiar consultaţii şi intervenţii chirurgicale de la mare distanţă. Divertismentul nu va rata oportunităţile furnizate de această tehnologie. Viteza de transmitere şi timpul de latenţă redus vor schimba radical pariurile live de pe platformele mobile pentru pariuri.

Compania americană Apple încearcă să se adapteze noii tehnologii. Ea a iniţiat discuţii cu Intel, Samsung şi Huawei pentru achiziţonarea de modeme 5G, după ce a încheiat o înţelegere cu Qualcomm pentru a rezolva problemele legate de brevete.

Intel s-a retras de la discuții când a aflat de înţelegerea cu Qualcomm, iar Huawei nu este agreata de instituţiile de securitate internă din SUA. Se pare că Qualcomm şi Samsung vor fi partenerii pentru lansarea iPhone 5G.
Sunt totuşi probleme legate de această colaborare.

Conform unui membru al industriei electronice, Apple ar fi solicitat furnizarea de modeme Exynos 5100 5G de la Samsung, dar ar fi fost refuzaţi, deoarece aceasta are nevoie de produs pentru propriile smartphone-uri Galaxy S10 5G.

Ming-Chi Kuo, analist la TF International Securities, a dezvăluit că, cel mai probabil, Apple va utiliza modeme avansate de la Qualcomm acolo unde sunt disponibile reţele mmWave 5G şi va folosi modemuri de la Samsung acolo unde sunt reţele sub 6 GHz. Tot el a avansat şi toamna lui 2020 ca moment al lansării iPhone 5G, deoarece abia atunci ar putea fi produs un telefon care să aibă cele mai bune rezultate, fără a supăra agenţiilede securitate.

Deşi a întâmpinat probleme cu noul telefon pliabil Galaxy Fold, Samsung profită de avansul pe care îl are în dezvoltarea noii tehnologii, şi, după inaugurarea reţelei naţionale 5G din Coreea de SuD, a devenit lider prin Galaxy S10 5G. În SUA nu se aşteaptă o schimbare la nivel naţional în ceea ce priveşte implementarea reţelei 5G, dar este posibil ca telefoanele lansate în sezonul de primăvară să fie echipate cu modeme de la Qualcomm, Samsung sau Huawei, fapt care ar afecta reputaţia Apple.

Se speculează că Apple încearcă să dezvolte pe cont propriu un modem 5G, după ce a achiziţionat active de modem fără fir de la Intel. Acest demers presupune câţiva ani de muncă, întrucât modemurile de conectare wireless sunt unele dintre cele mai complexe cipuri ale unui telefon, iar cele 5G necesită filtre şi control software pentru a evita interferenţele.

Indiferent de soluţia aleasă de Apple, analistul Ming Kuo estimează că noua tehnologie va genera un upgrade avansat pentru companie şi că previziunile de vânzări în 2020 ar putea urca de la 190 de milioane de telefoane la 200 de milioane.

Foto: Mashable.com