Ubuntu ajunge in sfarsit pentru telefoane destinate consumatorilor, in acest an. Doi producatori, BQ din Spania si Meizu din China vor folosi acest sistem de operare pe smartphone-urile lor, a anuntat Canonical.

Fondatorul companiei, Mark Shuttleworth, a declarat ca ambii producatori vor pune pe piata telefoane cu Ubuntu cu specificatii bune sau foarte bune. 

Ubuntu e o alternativa la Android - Shuttleworth

Deocamdata nu avem detalii despre aceste gadgeturi, insa mai multe informatii vom afla la Mobile World Congress de la Barcelona, saptamana viitoare. 

Compania BQ merge pe dual-SIM-uri, in timp ce cei de la Meizu sunt recunoscuti pentru faptul ca au un sigur tip de telefon pe piata la un anumit moment din timp. Actualul smartphone, MX3, are un procesor cu 8 nuclee Samsung Exynos, iar ecranul are rezolutia 1800x1080p.

Smartphone-urile cu Ubuntu vor fi disponibile in toata lumea, online. BQ se va axa pe Europa, in timp ce Meizu va acoperi China, Hong Kong, Israel si Rusia, scrie arstechnica.

Cei de la Canonical vor avea concurenta mare, daca vor ca Ubuntu sa atace Android. Mai mult de 3 sferturi din smartphone-urile vandute anul trecut folosesc acest sistem de operare. In 2013 s-au vandut peste 750.000.000 de telefoane cu Android.