China vrea să lanseze un sistem de creditare socială, prin care anumiți cetățeni, considerați „model” (care vor avea un punctaj mai mare) vor primi diferite avantaje.

Acestea vor include dreptul de a cumpăra o locuința, reduceri la chirie, la cazarea la hoteluri, dreptul la vize de călătorie, înscrierea la universitățile de elită și tratament preferențial în relația cu instituțiile statului.

Pentru a obține un credit social mare, cetățenii trebuie să cumpere produse chinezești și să presteze diferite servicii în folosul comunității. Desigur, nu trebuie să se abată de la vreo regulă sau să comită infracțiuni.

Cei care fumează, consumă alcool, cumpără jocuri video sau alte produse care sunt dezagreate de guvern vor fi penalizați și vor avea un credit foarte mic. Aceste persoane nu vor avea acces la slujbe bune sau la școli de top.

Sistemul de creditare socială ar urma să fie implementat până în anul 2020. Pentru asta, autoritățile din China vor folosi 600 de camere de supraveghere dotate cu Inteligență Aetificială, pentru recunoașterea figurilor și monitorizarea activității fiecărui cetățean.

Programul a fost deja testat cu succes în câteva privincii din țară. Pe lângă umărirea prin GPS, oficialii vor avea acces la informații private ale locuitorilor, precum istoricul medical, educația și situația financiară a fiecăruia.

Partidul Comunist, aflat la conducere în China, vrea ca prin metoda de creditare socială să promoveze cetățenii considerați fideli și corecți și să-i marginalizeze pe cei care nu se vor supună regulilor.

În prezent, China are 200 de milioane de camere de supraveghere dotate cu Inteligență Artificială.