BBC notează faptul că Rusia tocmai a adoptat un proiect de lege care interzice comercializarea tuturor dispozitivelor tehnologice care nu conțin software rusesc.

Această lege va intra în vigoare din luna iulie a anului viitor și va acoperi sectoare precum telefoanele inteligente, computere și Smart TV-uri.

Motivul declarat pentru introducerea acestei legi este o cale mai facilă pentru utilizatorii din Rusia să folosească dispozitivele pe care le cumpără.

În paralel, există o teamă privind posibilitatea ca prin această lege să fie introdusă o cale mai ușoară ca statul să supravegheze modul în care utilizatorii se comportă pe internet.

Piața IT din Rusia critică această lege și avertizează că mulți producători internaționali s-ar putea retrage în urma introducerii acestui pachet legislativ.

Această schimbare vine după ce Rusia a introdus și o lege nouă a internetului, în care, în caz de forță extremă, poate tăia accesul complet la internet în afara teritoriului rusesc, izolând astfel complet populația.