Alături de noul procesor, Samsung a prezentat și un modem 5G, Exynos 5123. Ambele componente vor fi produse prin tehnologie de fabricare de 7nm EUV (7 nanometri).

Această tehnologie se referă la numărul de tranzistoare din interiorul unui chip. Cu cât numărul este mai mic, cu atât este mai mare numărul de tranzistori, iar asta înseamnă un chipset mai puternic și care consumă mai puțină energie.

Procesorul Exynos 990 este format din două nuclee de înaltă performanță ARM Cortex A76 și patru nuclee economice Cortex A55.

Noul chipset va avea integrat și un procesor grafic foarte performant, ARM Mali G77. Potrivit Samsung, acesta este primul procesor grafic construit pe noua arhitectură Valhall, care asigură o performanță cu până la 20% mai bună și consum redus de energie. Prin urmare, telefonul care va fi dotat cu acest GPU va fi perfect pentru jocuri.

Exynos 990 va avea și unitate de procesare neurală (NPU) cu două nuclee, care va permite calcule rapide și funcții de Inteligență Artificială. Astfel, telefonul va avea un sistem mai bun de recunoaștere facială și de identificare a scenelor pentru fotografiere.

Producția pe scară largă a procesorului Exynos 990 și a modemului Exynos 5G 5123 va începe anul acesta și piesele se vor regăsi pe noul smartphone Samsung Galaxy S11.

Modelele care vor fi vândute în SUA vor fi dotate însă cu un alt procesor – Snapdragon 865.

Telefoanele anterioare, Galaxy S10 și Note 10, sunt dotate cu procesoare Exynos 9820, respectiv Exynos 9825, iar gadgeturile vândute în SUA au Snapdragon 855.

Sursa foto: Phone Arena