Tot mai multe aplicatii care promit sa va ofere ore de distractie pe ecranul mobilului nu fac altceva decat sa va lase fara date, si, mai nou, ii pot ajuta pe hackeri sa va controleze celularul de la distanta.

Mii de astfel de capcane apar luna de luna, iar numarul victimelor creste alarmant, potrivit stirileprotv.ro.

Ultima lovitura a fost data de hackeri in Japonia. Acestia au scos zeci de mii de dolari dupa o schema simpla cu o aplicatie deocheata, descarcata deja de sute de utilizatori. Atunci cand este accesata trebuie sa te inregistrezi cu adresa ta de e-mail si-un numar de telefon. Datele obtinute sunt folosite ulterior pentru santaj.

"Ei sunt practic santajati cu faptul ca rudele acestora afla ce fac ei online", spune Bogdan Botezatu.

Ca sa nu se faca de ras, japonezii plateau 3 mii de dolari. Iata insa o alta schema prin care hackerii se imbogatesc cu un joc.

Se transfera date, asa ca daca folosesti 3G, inseamna si facturi foarte mari.

In timp ce utilizatorul se distreaza cu un simplu puzzle, in spate, e deschis un browser de internet care da clickuri pe reclame insa virusul mai ascunde un secret.

"Acelasi fisier infectat de pe telefon permite controlul de la distanta."

Acestea sunt doar doua cazuri dar pe Google Play sunt mii de virusi. Cel mai raspandit e cel care copiaza datele utilizatorului. Dupa ce ruleaza aplicatia, telefonul trimite informatii catre hackeri care le vand companiilor de publicitate sau le pastreaza pentru eventuale fraude.

"Cea mai buna metoda de protectie este un antivirus", spune Liviu Arsene, manager de produs.

Ori descarcati doar aplicatiile cu recenzii bune de la utilizatori. Google raspunde prompt de fiecare data la reclamatii si scoate imediat programele periculoase. Insa, aplicatii noi, infectate, pot fi urcate foarte usor, din nou.

"Cam in 4 ore... o zi, depinde cat de repede se propaga aplicatia pe servere.", spune un dezvoltator.

Daca va imaginati ca sistemul de operare de la Apple, iOS este mai sigur, aveti dreptate dar pe jumatate. Multe dintre aplicatiile din App Store colecteaza datele utilizatorilor cu acelasi scop, pentru publicitate.