O nouă lege intrată în vigoare recent le permite vameșilor din Noua Zeelandă să ceară parola de acees la telefoanele mobile ale turiștilor de pe aeroport.

Astfel, angajații de la vamă pot căuta orice informație consideră relevantă în telefoanele, tabletele sau laptopurile călătorilor care vor să intre în țară.

Cei care refuză să deblocheze dispozitivele mobile sau să le spună vameșilor care este parola de acces pot primi o amendă de peste 5.000 de dolari neo-zeelendezi, adică peste 2.800 de euro, scrie The Independent.

De asemenea, în cazul călătorilor care refuză noua măsură de securitate, vameșii pot să confiște telefoanele mobile sau laptopurile.

Noua Zeelandă devine astfel prima țară din lume care introduce o amendă în această situație, deși există și alte state care permit vameșilor să verifice fișierele dintr-un telefon sau laptop. Spre exemplu, în Statele Unite, strănii care refuză acest control la vamă nu vor primi dreptul de intrare în țară.

Cum era de așteptat, mai multe grupări civile au criticat aceste măsuri radicale, precizând că telefoanele mobile conțin multe informații personale delicate, precum mesaje, fotografii sau date medicale. Accesul la acestea ar însemna o intruziune în viața personală.