Primele telefoane cu Ubuntu vor fi la vanzare in aceasta toamna, in octombrie, spune chiar Mark Shuttleworth, unul dintre fondatorii Canonical, compania dedicata unor produse si servicii bazate pe sistemul de operare open-source Ubuntu.

Planul anuntat acum este destul de ambitios, daca ne gandim ca acelasi Mark Shuttleworth spunea, in urma cu putin timp, ca smartphone-urile cu Ubuntu vor aparea iarna viitoare. De asemenea, cei de la Canonical ar fi trebuit sa prezinte deja codul sursa al unei versiuni de Ubuntu care sa mearga pe Galaxy Nexus, dar acest termen a fost impins pana spre sfarsitul lui februarie, scrie ArsTechnica. Aceasta versiune ar urma sa ii ajute pe programatori sa construiasca aplicatii pentru viitorul Ubuntu phone OS.

Un motiv important pentru care ti-ai cumpara un telefon cu sistemul de operare Ubuntu phone este ca acesta iti transforma smartphone-ul intr-un calculator in toata puterea cuvantului atunci cand il legi la un monitor, un mouse si o tastatura. Cei de la Canonical le vor permite utilizatorilor sa acceseze de pe telefon inclusiv aplicatii Windows, prin intermediul unor unelte de virtualizare.

Ubuntu OS este extrem de apreciat de cei care fac programare open-source. Potrivit informatiilor care se cunosc in acest moment, Ubuntu OS ar urma sa functioneze bine si pe smartphone-urile mai putin performante. Sistemul de operare evita Java, in favoarea codului nativ. Varianta de Ubuntu pentru telefoane nu foloseste Java Virtual Machine, insa promite sa te ajute sa utilizezi aparatul la maximum. Cei care vor avea astfel de smartphone-uri vor descoperi multitaskingul la adevarata lui valoare.