Scaderea se datoreaza performantelor istorice reusite de Apple in ultima perioada

Pentru Google, amenintarea pluteste in aer. E deocamdata doar un semnal de alarma, dar probabil ca in sediul din Mountain View sefii companiei incep sa-si faca deja griji si planuri de bataie. Cauza? Vanzarile de smartphone-uri cu Android pentru ultimul trimestru din 2014 au cunoscut un declin pentru prima data in cei 7 ani de existenta a sistemului de operare.

Motivul e simplu de intuit. Apple pur si simplu isi striveste concurenta cu noile iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Vanzarile ultimelor smartphone-uri marca Apple i-au ingenuncheat pe coreenii de la Smasung, iar profitul acestora pe segmentul de mobile e in cadere libera. De fapt, Apple a ajuns sa detina 93% din totalul profitului realizat de industria de smartphone-uri, in ciuda unei cote de piata de doar 13,8%, conform IDC.

NOTA: Microsoft a avut o cota negativa in Q4 2014

Google isi vede dominatia amenintata si din alta parte. In ultimul timp au luat avant companiile care isi dezvolta propriul sistem de operare, chiar daca acesta se bazeaza pe Android.Microsoft, cu al sau viitor Windows 10,  Amazon, Cyanogenmod, OnePlus sau Xiaomi  sunt doar cateva exemple. Recent, CEO-ul Cyanogenmod, Kirt McMaster, ameninta ca “va indeparta Android de Google”, intr-un interviu acordat celor de la Wall Street Journal.

IDC: Smartphone OS Market Share 2013, 2012, and 2011 Chart

Declaratiile lui McMaster ar trebui sa le dea de gandit sefilor Google. Cyanogen are o finantare de 70 de milioane de euro doar de la Microsoft, principalul rival Google. Iar obiectivul e sa faca un Android mai curat, mai performant si care sa poata fi actualizat mai rapid. Iar asta ar aduce mai putine restrictii producatorilor de telefoane mobile, o viziune complet opusa strictetii pe care Google a daoptat-o recent in speranta ca va putea limita fragmentarea.

Mai mult, producatorii chinezi, care sunt pe val acum, devin din ce in ce mai atrasi de un Android diferit, pentru care nu trebuie sa le mai plateasca nimic celor de la Google, ca sa poata  folosi serviciile lor. Iar modelul acesta ar ptuea fi in curand urmat si de giganti precum Samsung sau HTC, care s-au multumit sa isi implementeze propriile aplicatii, fara sa schimbe radical sistemul de operare.

Trebuie sa remarcam insa ca scaderea vanzarilor Android nu inseamna automat si scaderea cotei sale de piata sau o scadere a numarului de smartphone-uri vandute. Este un declin doar in cifre. Mai exact, in trimestrul 4 al anului 2014 s-au vandut 205,56 milioane de telefoane cu Android (controlat de Google), cu 11,93 milioane mai putin ca in trimestrul 3, conform raportului publicat de ABI Research.

Share articol: