Clientii din Australia, Japonia si Hong Kong au inceput sa cumpere vineri iPhone 5, indicand o cerere solida pentru smartphone, in pofida unei controverse tot mai mari privind serviciul de harti pus la dispozitie de Apple, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

iPhone 5 intra la vanzare vineri in mai multe tari, Australia fiind urmata de Japonia, Singapore, Hong Kong, Franta, Germania si Marea Britnie, Statele Unite si Canada.

Startul a fost dat in Australia, prima tara pe calendarul de vanzari al Apple. Sute de oameni au stat la cozi in Sydney, unii asteptand chiar si 68 de ore pentru cea mai noua versiune a popularului smartphone. Entuziasmul a fost atat de mare incat casa de pariuri online Sportsbet.com a organizat pariuri privind lungimea cozii de la magazinul Apple din Central Business District din Sydney sau cele mai populare aplicatii descarcate.

Un reprezentant al site-ului mobilephonefinder.com, Todd Foot, a afirmat ca este prima persoana din lume care a cumparat un iPhone 5 vineri dimineata, dupa ce a asteptat la coada inca de marti. Foot a declarat ca a identificat, deja, probleme cu serviciul de harti al sistemului de operare iOS 6 al telefonului Apple.

"Se pare ca nu este 100% precis. De fapt, magazinul de peste drum este Darrell Lea, iar pe hartile utilizate de iPhone 5 apare ca un magazin Apple. Se fac ceva glume pe seama acestei erori", a spus el.

http://youtu.be/Dm3JeGdmZ9w

In Japonia, a doua piata pe care a intrat la vanzare iPhone 5, fanii Apple au asteptat cu nerabdare noul produs.

Circa 750 de oameni stateau la coada in fata magazinului Apple din cartierul Ginza din Tokyo cu 10 minute inainte de deschidere. La cateva strazi distanta, un ceas digital in fata unui magazin Softbank, unde erau aliniati cateva sute de fani iPhone, anunta timpul ramas pana la startul vanzarilor.

La Hong Kong, clientii au fost mai calmi, mai multe zeci de agenti de securitate ajutand la controlul unei multimi formate din peste o suta de fani Apple adunati in fata unui magazin din mallul aflat in cladirea International Finance Center, inainte de deschidere.

Atmosfera ordonata reflecta si faptul ca magazinul a pus iPhone 5 doar la dispozitia clientilor care si-au facut rezervare online, iar la intrare se afla o zona de check-in similara celor din aeroporturi.

http://youtu.be/qB2TvOoCjVk

La inceputul saptamanii, Apple a anuntat ca precomenzile primite pentru iPhone 5 au depasit 2 milioane de unitati intr-o singura zi, fiind de peste doua ori mai mari fata de recordul anterior stabilit de iPhone 4S.

Cererea pentru iPhone 5 a depasit oferta, astfel ca unele precomenzi vor fi onorate in octombrie si nu in septembrie asa cum era planificat initial, se arata intr-un comunicat al Apple, preluat de agentia de presa Mediafax.