Mobisante este compania care a conceput un program pentru Windows Mobile smartphone – si in speta Toshiba TG01 – de efectuare a ecografiilor direct de pe telefonul mobil respectiv. Initial, am scuturat din cap, crezand ca e o gluma, de genul aplicatiei pentru iPhone. Curiozitatea m-a determinat insa sa cercetez ceva mai in profunzime problema in cauza. Nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca au primit aprobarea FDA pentru utilizarea “echipamentului” in Statele Unite.

Daca stam sa ne gandim bine, pentru cadrele medicale care se deplaseaza in zonele defavorizate, sau pentru cei care efectueaza controale la domiciliu asta chiar e o inovatie bine venita! Scaderea costurilor examenelor ecografice este insusi motivul care a condus la dezvoltarea produsului, pretul unei ecografii fiind in cuprins intre 1-2$. Problema este insa alta: suma totala pentru smartphone-ul cu softul proprietar va ajunge undeva la 7000-8000$. Cei de la Mobisante spera sa reduca pretul la jumatate, si chiar cocheteaza cu ideea de a inchiria aparatele.

Ideea este laudabila dar una peste alta, mentalitatea mea de roman imi dicteaza ca totusi ca analizele sa mi le fac intr-un spital, confesiunile intr-o biserica, iar convorbirile telefonice la mobil. Ghiveciul acesta “de bun la toate” nu imi inspira incredere, plus ca sunt prea sarac ca sa imi permit o sanatate “la reduceri”...