Intr-un eveniment organizat astazi de Microsoft pentru presa, Terry Myerson, vicepresedinte in cadrul companiei americane, a anuntat oficial Windows Phone 8. Detaliile noului sistem de operare au fost prezentate de catre Joe Belfiore.


1. Hardware

Noul sistem de operare a fost dezvoltat pentru telefoanele echipate cu procesoare multi-core. Au existat mai multe zvonuri in acest sens, ocazie cu care au fost confirmate de catre Joe Belfiore.


Noua versiune este dezvoltata pentru 3 rezolutii video: WVGA 800x480 pixeli (format 15:9), WVGA 1280x768 pixeli (format 15:9) si 720p 1280x720 pixeli (format 16:9). Windows Phone 8 suporta carduri microSD pentru stocare fotografii, muzica, filme, aplicatii etc.


2. Internet Explorer 10

Internet Explorer 10 este cel mai rapid browser, conform Microsoft. Intr-un grafic prezentat de Joe Belfiore, browserul de pe Windows Phone 8 devanseaza platformele de pe Samsung Galaxy S III, HTC One S si iPhone 4S (iOS 6 Beta).


Internet Explorer 10 vine si cu facilitati de securitate precum filtrul anti-phishing SmartScreen, de prevenire a utilizatorilor in timp real privind potentiale amenintari malware. Browserul ruleaza JavaScript de 4 ori mai repede, comparativ cu Windows Phone 7.5 Mango.


3. Jocuri

Jocurile ce folosesc DirectX vor putea fi implementate nativ pe Windows Phone 8. Dezvoltatorii de jocuri vor putea realiza aceleasi jocuri atat pe Windows 8, cat si pe Windows Phone 8.


4. Tehnologie NFC

Tehnologia NFC (Near field communication) vine cu imbunatari si noi functii. Toate telefoanele cu Windows Phone 8 vor avea NFC hub. Una dintre cele mai utile aplicatii, ce ruleaza cu ajutorul tehnologiei NFC, este portofelul electronic.


5. Portofel electronic

Functia Wallet permite realizarea de plati de pe mai multe carduri bancare. Portofel electronic va intreba de fiecare data de pe ce card platim. Utilizatorii pot seta daca trebuie solicitat sau nu codul PIN, pentru a preveni utilizarea serviciului de catre alte persoane.


6. Harti Nokia

Serviciun Bing va fi inlocuit cu tehnologia Nokia Map. Hartile vor fi dispobile si offline si vor avea functii precum "turn-by-turn directions". Datele provin din sistemul global NAVTEQ Map.


7. Facilitati pentru afaceri

Windows Phone 8 vine cu o serie de facilitati si imbutatatiri pentru business: o securitate si cripare mai buna, aplicatii Office, multitasking, telefonie VoIP si Viceo Chat.


Windows Phone 8 va fi disponibil pe smartphone-urile Samsung, HTC si Huawei cu chipset Qualcomm. Producatorul coreean LG renunta la telefoanele cu Windows, preferand exclusiv sistemul de operare Android.


Noua versiune a sistemului de operare mobil prezentat de Microsoft va fi disponibil in 180 de tari si 50 de limbi. Windows Phone 8 va fi lansat in toamna acestui an.
Sursa: GSM Arena