Microsoft a obtinut un contract de 617 milioane de dolari din partea Departamentului american al Apararii, pentru instalarea sistemului de operare Windows 8 pe 1,5 milioane de computere ale Pentagonului.

Acordul, pe termen de trei ani, confera armatei, fortelor aeriene si Agentiei pentru Sisteme de Informatie in domeniul Apararii acces la Windows 8 si programe precum Microsoft Office 2013 si SharePoint 2013, relateaza Bloomberg.

"Cea mai mare parte a Departamentului Apararii a luat decizia sa colaboreze cu Microsoft. Este foarte bine pentru afacerile noastre", a declarat Tim Solms, director general al Microsoft pentru afacerile cu Pentagonul, citat de agentia de presa Mediafax.

La licitatia pentru acest contract au fost depuse sapte oferte, dar numele participantilor nu au fost facute publice.

Vanzarile de retail de aparate cu sistem de operare Windows din SUA au scazut cu 21% in cele patru saptamani de la lansarea Windows 8, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Port Washington.

Declinul a fost provocat in principal de scaderea cu 24% a vanzarilor de computere notebook, Microsoft pierzand teren in fata smartphone-urilor si tabletelor produse de Apple si Google.

Pentagonul efectueaza circa doua treimi din cheltuielile pentru contracte federale directe din SUA. Guvernul american a atribuit contracte directe de peste 530 de miliarde de dolari in anul fiscal incheiat pe 30 septembrie 2011, potrivit datelor obtinute de Bloomberg.