UPDATE, 14 ianuarie 2013, 11:25: Oracle a lansat un patch care rezolva problema vulnerabilitatilor. Download Java SE 7u11

 

Mai multe buguri de la Java ar face vulnerabile calculatoarele conectate la Internet. Autoritatile americane, prin Department of Homeland Security, trag un semnal de alarma si le spun utilizatorilor sa dezactiveze Java din browserele lor. "E recomandat sa va dezactivati temporar Java din browserele web", trasmit autoritatile americane. 

Si Oracle, firma care a lansat cele mai noi versiuni de Java, le sugereaza oamenilor acelasi lucru. Java iti face calculator vulnerabil la atacuri informatice.

Problemele cu Java sunt extrem de sensibile, deoarece acest soft se regaseste in toate calculatoarele si in toate smartphone-urile, dar si in gadgeturi precum DVD playere, dispozitive medicale sau automobile moderne. Java a fost creata de Sun Microsystems, firma care a fost cumparata de Oracle la inceputul lui 2010. Ultimele versiuni ale Java au fost, asadar, dezvoltate de Oracle.

Folosindu-se de aceste vulnerabilitati, diversi indivizi cu intentii dubiose pot sa iti infecteze calculatorul. Si pot face asta foarte usor, pentru ca pe Internet au aparut o multime de kit-uri de vanzare care se folosesc de aceste probleme de la Java ca sa infecteze calculatoarele. Inclusiv identitatea persoanei care detine computerul poate fi furata, anunta SlashGear.

Cei de la Oracle au anuntat ca vor lansa un patch pe data de 15 ianuarie, care sa repare 86 de vulnerabilitati, patch pe care va invita sa il descarcati de indata ce va fi disponibil. Pana atunci, insa, compania va recomanda sa dezactivati Java.

 

Cum poti sa iti scoti Java din browser:

Chrome

In bara de adrese, acolo unde scrii in mod normal www.google.com, de exemplu, copiaza urmatorul text: chrome://plugins . Vei vedea ca ti se afiseaza o pagina in care exista o multime de optiuni.

Vezi unde scrie JAVA si apasa pe butonul albastru "Dezactivati" sau "Disable". Apoi inchide browserul si deschide-l din nou.

 

Firefox

Daca ai Firefox, intra din meniu la Tools sau Unelte, daca ai versiunea in limba romana, apoi alege Add-ons sau Suplimente. Daca ti se pare complicat, in locuieste acest pas cu combinatia de taste Ctrl+Shift+A.

Aici alege Plug-ins sau Module. Vei gasi in lista care ti se deschide ceva cu JAVA. Apasa Disable sau Dezactiveaza.

Restarteaza browserul.

 

Internet Explorer

Intra din meniu la Tools si selecteaza Manage Add-ons. Ti se va afisa o fereastra impartita in doua. In partea din stanga, in jos, vei vedea ca scrie Show. Apasa pe caseta si selecteaza All Add-ons

Uita-te, apoi, in partea din dreapta a ferestrei si cauta un grup cu titlul Oracle America, Inc. Da click dreapta pe rand pe fiecare element din grup si alege Disable.

Apoi inchide si deschide browserul.