Acesta a mai fost adus în discuție sub denumirea de „Windows Lite” și va rula, cel mai probabil, pe dispozitivul cu nume de cod „Centaurus”, pe gadeturi pliabile sau pe unele cu două ecrane.

Comparativ cu varianta standard a Windows 10, Windows 10X va rula aplicațiile în fluxuri comune de date, adică se va baza pe virtualizare pentru a deschide majoritatea programelor prin intermediul Internetului, în loc să le ruleze local, de la hard disk. 

Așadar, Microsoft susține că acest sistem de operare nu este unul nou, ci preia atributele lui Microsoft 10 și le face mult mai adaptabile diferiților factori. Acest lucru înseamnă și că nu vei putea cumpăra o copy individuală a Windows 10X, iar utilizatorii îl vor putea instala doar pe noile dispozitive cu două ecrane. 

Nici designul nu diferă deloc de sistemul de operare cu care suntem deja obișnuiți, dar are toate funcțiile necesare pentru glisarea aplicațiilor între dispozitive sau pentru extinderea lor pe două display-uri. 

Spre deosebire de Windows 10S, care putea rula doar seturi mici de aplicații, Windows 10X va permite încărcarea oricărui program, indiferent că este o aplicație web sau una Win32. De asemenea, compania susține că dezvoltatorii nu vor fi nevoiți să modifice nimic în softurile realizate de ei pentru a le face să ruleze noul sistem de operare. Chiar Windows 10X va face acest lucru pentru ei.