Microsoft va inceta sa ofere suport pentru “batranul” XP. Din aprilie 2014, cei care inca mai folosesc sistemul de operare vor fi lasati la mila hackerilor.

La ora actuala, peste 37% dintre calculatoarele lumii folosesc inca Windows XP. Procentul va scadea doar cu putin pana pe 8 aprilie 2014, data la care Microsoft va inceta sa mai ofere suport. Intre timp, hackerii par sa fi luat o pauza. E doar o iluzie. Acestia isi tin sub cheie exploit-urile si vulnerabilitatile zero-day pe care le-au descoperit, pentru ca Microsoft sa nu mai scoata patch-uri. Le vor folosi dupa 8 aprilie, cand utilizatorii de Windows XP nu vor mai primi niciun update, conform raportului Computerworld.

Potentialul distructiv e masiv, daca ne gandim ca o treime din computerele lumii vor fi afectate. Unii experti in securitate sunt insa de parere ca Microsoft ar putea fi fortata sa ofere suport si dupa aceasta data, pentru vulnerabilitatile de tip zero-day. Cel mai mare pericol ar fi cazul in care utilizatorii sistemului de operare ce are deja 12 ani vechime ar putea deveni tintele unui atac DDoS (Distributed Denial-fF-Service). In acesta situatie o mare parte a internetului ar putea fi afectata, avand in vedere procentul masiv al sistemelor neprotejate.

O alta optiune pentru Microsoft ar fi sa profite de potentialul dezastru ce ar urma retragerii suportului pentru XP si sa faca ceea ce a facut ani intregi, sa-si determine clientii sa treaca la Windows 7 sau 8”, spune expertul in securitate Jason Fossen. Pericolul cel mai mare e insa pentru companii. Acestea vor fi principala tinta a hackerilor, in conditiile in care multe firme se feresc sa faca upgrade din ratiuni financiare.

Dupa 8 aprilie, atacatorii vor detine mai multe informatii despre vulnerabilitati decat cei care protejeaza sistemul. Pana atunci, Centrul de Securitate Microsoft va emite update-uri de securitate si le va da utilizatorilor un avantaj fata de hacker. Acest avantaj nu va mai exista insa dupa aceasta data, iar “Windows XP va fi suspus vulnerabilitatilor de tip zero-day pentru totdeauna”, avertizeaza si Tim Rains, unul dintre sefii departamentului de securitate Microsoft.

Pentru hackeri, data de 8 aprilie 2014 va fi Raiul pe Pamant (Tim Rains)

Cat de reala e insa aceasta amenintare? Foarte reala, din moment ce rata infectiilor a fost de 11,3 la 1.000 de computere scanate in cazul XP, mai mult decat dublu fata de Windows 7 SP 1 pe 32 de biti si triplu fata cele 3,3 la mia de computere care folosesc Windows 7 pe 64 de biti. “O speranta exista insa”, spune si Jason Miller, directorul de cercetare al VMware. Miller mizeaza pe faptul ca Microsoft nu va permite o asemenea lovitura asupra imaginii sale, in cazul in care XP va deveni un “focar de malware”

Share articol: