Conferinta speciala a fost deschisa pe 26 iunie, atunci cand Microsoft si-a prezentat noutatile pentru Windows, Bing si celelalte servicii, subiectul care a atras atentia tuturor fiind Windows 8.1, lansat ca o versiune de "Preview", cu un buton nou de Start, readus la cererea clientilor si o noua modalitate de a "sparge" din nou ecranul in ferestre. De asemenea, optiunea de "cautare" a fost upgradata si prezentata la Build 2013.

Vezi si: Preview George Buhnici: Buton de "Start" si interfata mai prietenoasa. Cu ce noutati vine Windows 8.1

Tot in cadrul acestei conferinte, Microsoft a dezvaluit si noua versiune pentru DirectX 11.2, in paralel cu Windows 8.1, denumita "tiled resources", care permite cardului grafic sa afiseze un numar uriase de detalii fara a supraincarca sistemul. Acest nou tip de sistem va functiona pentru Windows 8.1 si consolele din generatia urmatoare.

Microsoft Build 2013 - 1

"Motivatia noastra pentru ceea ce facem este de a prezenta jocurile la un nivel de detalii fara precedent", a declarat vicepresedintele diviziei Windows de la Microsoft, Antoine Leblond, facand chiar si o demonstratie in acest sens, cu o harta a planetei Marte, transformata dintr-o succesiune de imagini extrem de neclare intr-o harta curata ca lacrima.

Aceasta tehnologie, din fericire pentru toti gamerii, va fi accesibila pe orice PC care utilizeaza Windows 8.1, dar si pentru Xbox One.

Bing a fost un alt subiect abordat in conferinta Build, VentureBeat caracterizand extrem de interesant transformarea: "In loc sa devina un competitor direct pentru Google, Microsoft Bing s-a metamorfozat intr-un animal mult mai interesant."

"Am invatat o lectie in timpul anilor '90, cand eram dezvoltator pentru Windows OS. Cand poti sa faci ceva cu un API care este bun, atunci un tert poate sa faca din el dinamita.", a declarat vicepresedintele Microsoft, Singh Pall, in fata dezvoltatorilor.

Microsoft Build 2013 - 4

Astfel, Bing va devenit mult mai mult decat un motor de cautare de acum incolo, mergand in zona dezvoltatorilor de aplicatii. Mai mult, Bing Maps, in sistemul de operare Windows 8.1, cel final, va permite si afisarea hartilor 3D.

O alta surpriza oferita de Microsoft dezvoltatorilor sai este si marcarea teritoriului "3D printing", o zona extrem de fierbinte a tehnologiei actuale, astfel noul Windows 8.1 va permite printarea 3D.

Zona de aplicatii, extrem de sensibila in ultimii ani atunfci cand vorbim despre Microsoft si Windows va primi un bonus incepand cu 2013. FoursquareYelp si Songza au fost anuntate oficial, pentru caWindows Store sa atinga deja 100.000 de aplicatii.

Microsoft Build 2013 - 2

Microsoft’s Azure Mobile Services & Azure Web Sites au fost anuntate ca disponibile pentru toata lumea incepand cu aceasta conferinta Build 2013. Avand in spate peste 20.000 de clienti si peste 130.000 de aplicatii utilizate prin acest serviciu, Azure Mobile Services a fost un real succes pana acum, fiind mediul prin care aplicatii pentru iOS, Android, Windows 8, Windows Phone si HTML 5.

Nici Windows Phone 8 nu a fost uitat in cadrul acestei conferinte, primind aplicatii noi, precum Xfinity TV, ABC News, Voxer, Walgreens si MarketWatch. Desi momentan piata cu Windows Phone 8 este de numai 100.000 aplicatii, comparativ cu cele 700.000 de aplicatii de la Apple, Microsoft plateste sume importante ca s-o mareasca. Dezvoltatorii pot incasa si 100.000 de dolari pentru noi aplicatii deWindows Phone.