Microsoft a incheiat pe 14 iulie perioada de suport tehnic pentru Windows Server 2003, fara posibilitate de prelungire. Aceasta data este conforma procedurilor standard de asistenta pe parcursul ciclului de viata al produsului - cinci ani de zile suport de baza si inca cinci ani suport extins.

Migrarea de la Windows Server 2003 catre Windows Server 2012 R2 le ofera clientilor oportunitatea de a-si imbunatati infrastructura si performantele aplicatiilor pe care le ruleaza, prin cresterea nivelului de siguranta, cu impact pozitiv asupra satisfactiei clientilor. 

 In Romania, Microsoft estimeaza ca 25% dintre companii (dintre care preponderent IMM-uri) ruleaza inca tehnologia Windows Server 2003. Aceste companii se expun unor riscuri ridicate de securitate si lipsa de compliance. 

Un singur server neasistat cu patch-uri implica riscuri pentru intreaga infrastructura a unei companii, iar virtualizarea sau utilizarea acestora in cloud nu elimina riscurile de securitate.  

 

Riscurile utilizarii Windows Server 2003 dupa 14 iulie 2015: 

Lipsa actualizarilor - nu mai putin de 37 de actualizari esentiale au fost lansate in 2013 pentru Windows Server 2003/R2 in cadrul extinderii perioadei de suport. 

Lipsa conformitatii - Respectarea reglementarilor legale si a standardelor din domeniu sunt esentiale pentru o gama larga de companii. Utilizarea unor produse in afara perioadei de suport aduce cu sine posibile penalitati si tarife tranzactionale mari rezultate din lipsa conformitatii cu diverse standarde si reglementari. 

Lipsa protectiei datelor - Atat instantele fizice, cat si instantele virtualizate de Windows Server 2003 sunt vulnerabile si nu ar trece de un audit. Chiar daca o aplicatie este securizata si conforma cu cele mai recente standarde de siguranta, rularea ei pe Windows Server 2003 o transforma intr-o aplicatie neconforma.  

Costuri suplimentare - Un acord de asistenta particularizat are un cost foarte ridicat, iar clientii trebuie sa plateasca in plus pentru sisteme de securitate, firewall-uri avansate si alte masuri de securitate - doar pentru a izola serverele cu sistem de operare Windows Server 2003. 

Pentru mai multe informatii privind optiunile de migrare: https://www.microsoft.com/ro-ro/business/server-2003-end-of-support/