Ba mai mult, aplicatia de VoIP considerata cea mai sigura din lume, nu pune in aplicare niciun fel de permisiuni in ceea ce priveste accesul partajat, cel putin in versiunea de Android.
Pentru a demonstra vulnerabilitatea, cei de la Android Police au instalat pe un telefon cu Android o aplicatie care solicita doar permisiuni de baza (acces la posibilitatea de a stoca date si la telefon) si au obtinut rapid (a se citi instantaneu) acces la nume si prenume, numar de telefon, adrese de email si lista de contacte, fara ca macar sa aiba nevoie de username-ul de Skype pentru a obtine datele.
Desi Skype a comunicat ca lucreaza cu maxima rapiditate (daca auziti niste zgomote infundate, atunci sa stiti ca sunt capetele programatorilor care cad in cosul de la ghilotina) la rezolvarea gaurii de securitate, aceasta “intamplare” este ultima dintr-un lung sir de probleme, denumite generic scurgeri de date private intre aplicatii.
Campionii in acest moment pe partea de aplicatii sunt cei de la Facebook, care “iau in considerare” introducerea criptarii datelor ca masura de protectie. In acelasi timp dintre producatorii de sisteme de operare mobile, Apple “ia crema”, compania fiind data in judecata in San Jose, California pentru ca transmite date personale care permit urmarirea comportamentului pe Internet al utilizatorului (in speta identificatorul unic al iPhone-ului sau iPad-ului) catre retelele de advertising.
Din aceste scurgeri de informatii, fie ele intentionate sau accidentate de pierdut avem tot noi, utilizatorii atat prin compromiterea datelor catre entitati cu agende mai mult sau mai putin ortodoxe, cat si prin faptul ca putem deveni tinte pentru experimentele psihologilor din vari si diverse companii care vand detergenti cu aroma de ciocolata si tablete care nu te lasa sa vezi filmele din colectia de acasa decat daca vor ele.