Echipa de dezvoltare s-a concentrat in aceasta editie pe efectele 2D care sa completeze noua interfata Unity, destinata Netbook-urilor. De asemenea, au fost operate modificari in cloud-storage-ul distributiei, denumit Ubuntu One, care ofera 2 GB spatiu de stocare gratuit in serverele Ubuntu pentru fisierele pe care nu doriti sa le pierdeti, accesibili de pe orice computer cu conexiune la internet, precum si de pe anumite tipuri de telefoane mobile. Versiunea cu acces pentru Android, iPhone si BlackBerry costa 3.99 USD / luna si fiecare 20 GB de spatiu de stocare este taxata cu 2.99 USD / luna.

De asemenea, comunitatea dezvoltatorilor distributiei Ubuntu se pregateste pentru urmatoarea lansare a unei versiuni cu suport pe termen lung (LTS - Long Term Support), al carei nume nu a fost inca stabilit (de ce nu Paranormal Penguin). 

Pentru acei dintre dumneavoastra care nu stiu, la lansarea proiectului, fundatia Ubuntu impreuna cu firma care sustine pe piata Ubuntu - Canonical au promis ca vor scoate la fiecare sase luni o versiune noua. Cu exceptia primelor trei, fiecare dintre acestea, purtand numele unui animal ales in ordine alfabetica, cu un epitet avand aceeasi initiala. Astfel, au fost: Warty Warthog, Hoary Hedgehog, Breezy Badger, Dapper Drake, Edgy Eft, Feisty Fawn, Gutsy Gibbon, Hardy Heron, Intrepid Ibex, Jaunty Jackalope, Karmic Koala, Lucid Lynx, Maverick Meerkat, Natty Narwhal si in curand, Oneiric Ocelot.

Estimarile curente aloca o cota de circa 50% pentru Ubuntu din totalul utilizatorilor de Linux pentru desktop-uri, cu o crestere semnificativa a utilizarii sistemului pe piata serverelor.