Urmatoarea versiune de Windows s-a aratat, putin, la fata la conferinta Build 2013 de la San Francisco. Oficialii Microsoft, in frunte cu CEO-ul Steve Ballmer, au vorbit despre avantajele acestui sistem de operare, iar Julie Larson-Green, cea care raspunde de divizia Windows a Microsoft, a facut chiar o prezentare prin care sa ne arate Windows 8.1 Preview, o versiune inca nefinalizata, dar pe care utilizatorii din intreaga lume si-o pot descarca deja.

DOWNLOAD Windows 8.1 Preview

Noua versiune rezolva cateva dintre problemele de care se plangeau utilizatorii si aduce si alte imbunatatiri mai mici dar care, adunate, imbunatatesc semnificativ experienta utilizatorului si apropie noul stil de Windows de versiunile sale mai vechi, cu care lumea era obisnuita.

Ecranul poate fi personalizat mult mai bine

Schimbarile apar inca de la noul ecran de start. Vei descoperi ca Windows 8.1 Preview seamana destul de bine cu Windows Phone, semn ca Microsoft se straduieste sa isi unifice produsele. Poti selecta dalele, acele patratele de pe ecran, individual, pentru a le schimba marimea. Softul iti permite sa le grupezi si sa muti mai multe in acelasi timp. Una dintre dale poate sa fie cea cu desktopul, daca esti fan al versiunilor mai vechi de Windows, in care dreptunghiule colorate nu existau. Atingand-o, intri in modul grafic clasic.

Practic, optiunile de personalizare sunt mult mai multe si mai usor de folosit, lucru de care se vor bucura numerosi utilizatori.

In cazul in care iti doresti sa vezi toate aplicatiile, este suficient sa dai cu degetul de jos in sus pe ecran. Windows 8.1 iti permite si sa alegi pozele de fundal usor.

Butonul START revine

Cei de la Microsoft au ascultat vocea poporului si au reinstaurat butonul Start, pe care au dorit initial sa il elimine. Din pacate, dupa ce apesi pe el nu vei vedea un meniu clasic de Start, asa cum erai obisnuit. Ai insa optiuni pentru ca, dupa bootare, sa vezi direct in acest mod grafic, si nu pe cel cu dale, si poti renunta la o parte dintre gesturile care aduc in fata feature-urile lui Windows 8.1 care te-ar putea enerva, ca de exemplu Charm-urile.

Cautarea cu Bing, integrata in Windows 8.1

Aceasta este una dintre schimbarile majore cu care vine noul Windows. Pur si simplu tastezi cuvantul cheie si obtii direct aplicatii, fisiere, setari, rezultate de cautare a cuvantului respectiv pe Internet. Totul vine la pachet. Daca cauti, spre exemplu, numele unui artist sau al unei formatii, vei primi inclusiv cantece si videoclipuri ale artistului respectiv, pagina sa de Facebook sau stiri, prin care poti naviga dand cu degetul la stanga si la dreapta pe ecranul touch.

Aplicatia pentru mailuri, imbunatatita

Un alt plus tine de clientul de mail, care este acum mai usor de folosit. Daca vizualizezi o poza, spre exemplu, vei putea sa o si editezi pe loc. Apoi, daca dai click pe un link, ecranul ti se va imparti in doua, iar in dreapta vei vedea site-ul respectiv.

Noul Internet Explorer, tine pasul cu concurenta

Browserul se bucura si el de imbunatatiri in Windows 8.1. Acum poti avea nu numar nelimitat de taburi si poti pastra pentru citire mai tarziu unele articole care te intereseaza, dar de care nu ai timp momentan. Cu SkyDrive, le vei putea citi de pe un alt dispozitiv, inclusiv un telefon sau o tableta cu Windows.

Alte imbunatatiri vizeaza camera foto, cu care poti face acum panorame de 360 de grade, sau Xbox Music, care a fost redesanat.

Potrivit oficialilor companiei, ar trebui sa vedem versiunea finala de Windows 8.1 peste cateva luni.