Iată tot ce trebuie să stii despre sarcina multiplă și despre pregătirile pe care trebuie să le faci pentru a te asigura că vei aduce pe lume bebeluși puternici și sănătoși.

1. CONTROLUL PRENATAL PERIODIC

Alege un doctor ginecolog cu care să rezonezi 100 % și în care să ai încredere deplină. Este obligatorie prezența la vizitele prenatale stabilite de medic. Sarcina multiplă crește atât riscurile mamei, cât și ale copiilor de a dezvolta probleme de sănătate pe parcursul celor 9 luni, așa că trebuie să fii deschisă investigațiilor de orice tip. Fie că este vorba despre un simplu consult sau o ecografie detaliată, asigură-te că le realizezi.

În timpul vizitelor, medicul te va informa de posibilitatea producerii unui avort spontan sau de naștere prematură. Îți va explica detaliat și riscurile crescute de preeclampsie, diabet zaharat gestațional, dezlipire prematură a placentei, placentă praevia, posibilele infecții urinare care pot apărea, pentru ca tu să fii pregătită psihic pentru orice situație.

2. NAȘTEREA ȘI ALĂPTAREA ÎN CAZUL SARCINII MULTIPLE

Încă din perioada sarcinii, trebuie să te documentezi temeinic în ceea ce privește nașterea, cât și perioada imediat următoare, alăptarea.

Este adevărat că șansele unei nașteri naturale în cazul unei sarcini multiple sunt mai puține, dar nu-ți pierde speranța. Mergi la cursuri despre naștere, pentru ca trebuie să cunoști foarte bine beneficiile și riscurile fiecărei forme. Pregătește-ți trupul și psihicul pentru ambele variante.

Este de notorietate faptul că laptele matern este benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, fiind de altfel cea mai la îndemână și cea mai puțin costisitoare formă de hrănire, însă și variantele cu formulă pot suplini cu succes lipsa laptelui matern. Având în vedere faptul că avem de-a face cu o sarcină multiplă, unde greutatea micuților este ușor diferită de cea a unuia provenit din sarcină unică, cred că merită să iei în calcul varianta alăptării. Laptele matern îi va ajuta pe cei mici să capete repede putere.

Pregătește-te pentru asta discutând cu experți în lactație sau citind ghiduri din care poți învăța pozițiile corecte pentru alăptare. În ultimul trimestru, poartă sutienele potrivite pentru sarcină și aplică cu regularitate masaj sânilor.

3. PREGĂTIREA EMOȚIONALĂ

Fiecare mămică pe perioada sarcinii se gândește cum va fi copilul, ce culoare vor fi ochii, ce pasiuni va avea, cu cine va semăna și multe alte curiozități și scenarii punctuale. Când urmează să naști 2 sau mai mulți copii, este important să te gândești la ei în mod diferit. Fiecare copil are o personalitate unică și un ritm propriu de dezvoltare în ciuda asemănării fizice dintre ei.

După ce vei naște, va fi în mod clar nevoie de timp ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. Copiii vor fi pe primul loc în viața ta, dar tu nu trebuie să fii pe ultimul. Fii pregătită să ceri ajutorul atunci când situația îți scapă de sub control. E perfect normal să te lași ajutată și la fel de normal este să îți fie greu.

Nu există barem după care trebuie să te ghidezi, pentru creșterea sau îngrijirea copiilor, instinctul matern va oferi răspunsuri tuturor interogațiilor retorice. Afirmații precum "nu voi fi o mamă bună", "nu mă voi descurca " nu trebuie să își facă apariția nici măcar în gând. Gândește pozitiv și nu te da bătută!

4. ÎNTOMIREA NECESARULUI

Fiecare mămică își face în perioada sarcinii liste interminabile pentru necesarul bebelușului. Baxuri de scutece, șervețele umede, produse de îngrijire și igienă, hăinuțe, jucării, toate sunt trecute, fără excepție.

O mare atenție este acordată sistemelor de purtare. În cazul gemenilor sau a tripleților, se pune accentul pe cărucioare compacte, ușor de asamblat, care să le asigure copiilor confortul necesar, iar părinților ușurință în manevrare. Modelul recomandat este cel 3 în 1.

O sursă de încredere pentru achiziționarea unui cărucior potrivit este site-ul jucarii-online.eu. Cărucioarele 3 in 1 de pe Jucarii-Online.eu au un design inovativ, sunt foarte practice, ușor manevrabile, cu cadru din aluminiu. Sunt prevăzute cu coș pentru cumpărături sau accesoriile celor mici. Pot fi folosite de la naștere până la 36 de luni, trecerea de la modulul landou la modulul scoică sau modulul sport făcându-se foarte simplu, cu ajutorul centurilor de prindere. Totodată, este caruciorul perfect pentru plimbarea cu cei mici, pentru cumpăraturi, dar și pentru călătorii datorită sistemului de pliere rapidă.

Cele 9 luni de sarcină trec foarte repede, iar tu mai curând decât ai crede vei da naștere minunilor mult așteptate. Poate da, a fost un drum lung și pe alocuri anevoios până la termen, dar rezultatul merită din plin. Bucură-te de perioada sarcinii și pregătește-te pentru magia nașterii și perioada de după.