Crezi că o piesă precum cravata nu este pentru tine? E în regulă, majoritatea bărbaților care nu activează într-un mediu cu dress code impuns cred asta.

Chiar și o parte dintre cei care poartă cămașă sau costum zilnic au probleme în a înțelege pe deplin rolul cravatei. Arta potrivirii cravatei cu cămașa continuă să fie o disciplină care ridică mari semne de întrebare chiar și cunoscătorilor.

Am studiat destul de multe aspecte complexe pe parcursul anilor de școală, am studiat pe cont propriu despre subiecte care ne-au preocupat la nivel de hobby precum sportul, genurile muzicale, filme, nutriție și multe altele, dar ne-am preocupat destul de rar de teoria culorilor, asortarea materialelor și alte noțiuni din această sferă pe care cei care nu activează în industria fashion cred că le pot ignora cu succes.

Totuși, la baza unui look impecabil stă un adevăr important: pentru ca un gentleman să fie perceput ca atare, trebuie să acorde o atenție sporită detaliilor. Întâmplător, un astfel de detaliu este și felul în care aleg să se îmbrace.

Cu cât ținuta este mai simplă, cu atât șansele de a da greș sunt mai mici, însă atunci când numărul de piese crește și apare și o cravată în peisaj, lucrurile tind să se complice pentru că vorbim despre mai multe straturi care trebuie să se potrivească. În a face alegerea corectă sunt 3 apecte care trebuie avute în vedere atunci când situația este una de tipul cămașă-cravată: teoria culorilor, potrivirea pattern-urilor și aspecte care țin de tonalitate.

Teoria culorii

Culoarea reprezintă primul criteriu care trebuie avut în vedere în algerea unei cravate potrivite pentru cămașa aleasă. Cel mai simplu este să ne uităm la roata culorilor, care este o resursă de bază în înțelegerea culorilor. Acolo vom observa că cele mai cunoscute culori sunt împărțite în două categorii: culori calde și culori reci. Culorile calde precum roșu, portocaliu sau galben înseamnă vibrație, în timp de culorile mai reci cum ar fi albastrul, verdele sau violetul sunt asociate cu calmul.

Atunci când sunt alese piesele care urmează să fie purtate, singurul obiectiv trebuie să fie armonizarea culorilor. Armonia culorilor presupune crearea unui echilibru vizual prin alegerea unei culori calde în contrast cu o culoare rece, pe baza unor scheme de culoare cum ar fi cea monocromatică sau complementară – puncte de pornire elementare în crearea unor ținute inspirate.

Schema de culoare monocromatică este un prim pas în a experimenta corect. O schemă de culori monocromatică se potrivește cu variante mai închise ale unei culori cu variante mai deschise, de exemplu, o cravată bleumarin cu o cămașă albastru-deschis sau o cravată burgundy cu o cămașă roz deschis. Acestă abordare va asigura un look elegant și sofisticat.

Culorile complementare sunt cele diametral opuse pe roata culorilor. Astfel, culoarea complementară albastrului este portocaliul, a roșului este verdele, a galbenului movul și tot așa, motiv pentru care culorile complementare formează un contrast puternic care poate fi considerat nepotrivit în unele situații profesionale. Culorile complementare pot însă avea succes în situații mai degajate precum un cocktail party sau o ieșire în oraș după program.

Potrivirea pattern-urilor

Din păcate (sau din fericire) cravatele există într-o multitudine de modele care nu fac decât să îngreuneze orice proces de potrivire a cravatei cu cămașa. Ca regulă generală: nu se combină niciodată 3 pattern-uri diferite, deoarece ar putea crea un aspect încărcat. Pentru a se crea acel contrast pe care toată lumea îl urmărește nu e neapărat necesar ca pattern-urile să fie diferite (de exemplu, pătrățele cu linii). Pot fi și pattern-uri similare, atâta timp cât proporțiile diferă într-un mod plăcut ochiului.

Pattern similar, dar diferit. Ambele elemente pot avea dungi, însă dacă acestea diferă prin proporții, dispunere și respectă regula culorilor de la primul punct rezultatul final poate fi unul spectaculos.

Pattern total diferit. Cămașa și cravata par din filme diferite la nivel de pattern, dar formează un cuplu frumos în imaginea de ansamblu. Proporțiile pattern-urilor sunt cele care pot face imaginea prea încărcată.

Cămășile de calitate superioară te așteaptă în showroom-ul SARTO bespoke, într-o multitudine de modele, împreună cu cravate pe măsură, din mătase naturală, rulate manual în Italia. Tot aici, poți primi cele mai pertinente sfaturi de consiliere vestimentară, de la specialiști cu peste 10 ani de experiență în domeniu.

Share articol: