Vâscul (lat. Viscum Album) este o plantă-parazit, ce se dezvoltă pe crengilor arborilor, în peroada dintre toamnă și primăvară a fiecărui an.

Cel mai adesea, crenguțele de vâsc pot fi regăsite pe crengile de tei, salcie, frasin, nuc, arțar, salcâm și paltin. Această categorie de vasc prezintă un grad de toxicitate ridicat, de aceea, nu are niciun fel de utilitate în tratamentele naturiste alternative.

În privința pomilor fructiferi din țara noastră, se poate descoperi prezența parazitară a crenguțelor de vasc la măr, prun, măr de pădure, gutui, păr etc. Acest tip de vasc prezintă un nivel de toxicitate redus, fiind posibilă utilizarea acestuia ca adjuvant în anumite tratamente.

Moduri de utilizare ale vâscului

De la această plantă-parazit se vor utiliza doar frunzele și crenguțele, evitându-se consumul boabelor acestei plante, considerate toxice. Vâscul se poate consuma sub o mulțime de forme, de la ceaiuri la tincturi, de la infuzii la decoct, de la pulbere la substanță macerată.

Despre beneficiile crengutelor de vâsc și ale frunzelor pe care le găsim atașate de acestea, experții afirmă că în compoziția lor există o mulțime de substanțe, componente active ce stau la baza tratamentelor naturiste despre care vom vorbi puțin mai jos: vitamine, antioxidanți, acid viscic, amine, polipeptide, glicocizi etc

Vâscul - remediu naturist împotriva balonării

Pulberea de vâsc, obținută prin măcinarea rădăcinii de vâsc, se dovedește a fi un remediu eficient împotriva balonărilor. Mai mult decât atât, ingerarea acestei pulberi protejează ficatul, motivul este unul cât se poate de simplu: vâscul prezintă în componența sa colină, un nutrient ce împiedică acumularea grăsimilor în ficat. Mod de administrare: 1-2 lingurițe pe zi, înaintea fiecărei mese.

Vâscul - remediu naturist pentru fertilitate (femei)

În cazul pacienților de sex feminin, vâscul este un adjuvant excelent pentru stimularea fertilității. Mod de administrare: aproximativ 20 de lingurițe pe zi, dintr-o cană cu apă în care s-au pus crengute și frunze de vâsc. Această procedură se reia de două ori pe zi: dimineața, înainte de micul dejun și seara, la aproximativ 30 de minute după ultima masă.

Vâscul - remediu naturist pentru tensiune

Tot în compoziția chimică a acestei plante-parazit mai putem regăsi și aceticolina, o substanță cu rol hotărâtor în reglarea tensiunii arteriale. Mod de administrare pentru tratarea problemelor arteriale - ceaiul de vâsc se va consuma după următoarea schemă (6 săptămâni): în primele trei săptămâni - 3 căni pe zi; în următoarele două săptămâni - 2 căni pe zi; în ultima săptămână - o cană pe zi.

La fel ca în cazul tratamentului naturist pe bază de vâsc, aplicat în cazul problemelor de fertilitate la femei, în cazul de față, se va consuma ceai de vâsc înainte de micul dejun, precum și la jumătate de oră, după ultima masă de seară.

Vâscul - remediu naturist pentru tulburări menstruale

Pentru pacientele care se confruntă cu un ciclu menstrual abundent, iată o alternativă naturistă ce poate rezolva rapid această problemă delicată, cu un minim de efort: vâscul. Pentru reglarea ciclului menstrual, specialiștii recomandă consumul de ceai de vâsc. Mod de administrare: frunzele de vâsc se toacă mărunt, lăsându-se peste noapte pe o foaie de hârtie.

La prima oră a dimineții, înainte de micul dejun, se toarnă frunzele mărunțite într-o cantitate de 250 ml de apă rece. Se bea o cană pe zi, timp de 6 luni, fără a se adăuga zahăr. Ceaiul de vâsc, administrat conform indicațiilor de mai sus, este recomandat și în cazul pacientelor aflate la menopauză, pentru ameliorarea bufeurilor.

ATENȚIE! Vâscul poate fi toxic!

Îți recomandăm să nu cumperi vâsc de la negustorii pe care îi poți întâlni în piață, deoarece anumite plante de acest tip pot avea un grad de toxicitate ridicat. De altfel, așa cum spuneam și puțin mai sus, părțile consumabile ale vâscului sunt crenguțele și frunze, nicidecum florile sale, adică acele bobițe galben-verzui. Pentru un plus de siguranță, recomandăm cumpărarea produselor naturiste pe bază de vâsc doar de la distribuitorii autorizați de alternative naturiste, precum magazinele de tip Plafar.

Share articol: