Un studiu Bitdefender, derulat pe ultimele 6 luni arata ca peste 33 la suta dintre amenintarile din Romania sunt cauzate de aplicatii spyware sau de reclame agresive.

Aplicatiile de tip adware si spyware sunt adesea integrate cu software gratuit de interes general, precum clienti de Bit-Torrent, utilitare de optimizat sistemul de operare, playere multimedia si altele. In timpul procesului de instalare, utilizatorul este indemnat sa instaleze o “oferta promotionala” de la unul din sponsori. Odata instalata, oferta promotionala colecteaza informatii legate de sistem sau de istoricul cautarilor utilizatorului pentru a servi bannere si link-uri de afiliere pentru diverse produse. Alteori, aceste oferte promotionale instaleaza toolbar-uri in browserul implicit, ceea ce duce la incetinirea performantei browserului.

Exploiturile, o alta categorie de malware de mare risc, ce exploateaza vulnerabilitati zero day in aplicatiile utilizatorului, totalizeaza aproape 5% din numarul de amenintari inregistrate in Romania. Cel mai frecvent, exploiturile sunt livrate de pagini malitioase sau de pagini legitime pe care atacatorii au cumparat reclame. Atunci cand bannerul respectiv se incarca in browser, codul din spatele lui instaleaza o alta amenintare de mare risc (in special virusi bancari precum Zeus si diverse variante de ransomware).

Pe dispozitivele mobile din Romania, cele mai des intalnite amenintari sunt aplicatiile care trimit mesaje la numere cu suprataxa, aplicatiile de spionaj la distanta, precum celebrul Androrat, dar si aplicatii care blocheaza homescreen-ul sub diverse si solicita apoi plata unei “amenzi” pentru deblocarea acestuia.

Pentru a ramane in permanenta protejat, recomandam instalarea unei solutii dedicate de securitate si actualizarea acesteia la zi, indifferent daca folositi Windows, Mac OS X sau Android, anunta specialistii de la Bitdefender