9 din 10 oameni iti vor spune ca aceste lucruri sunt adevarate. De fapt nu sunt!

Mai multi megapixeli inseamna o camera mai buna

E una din cele mai raspandite conceptii gresite. Si totul se datoreaza marketingului care ne spune de ani de zile ca “mai mult inseamna mai bine”, incercand sa-I convinga pe potentialii cumparatori sa cheltuie mai mult. De fapt, nu doar numarul de megapixeli conteaza in gradul de calitate al unui aparat foto sau camere pentru smartphone. Pentru ca mai multi megapixeli nu inseamna neaparat o fotografie mai bune. Iar uneori, sa inghesui prea multi megapixeli pe un senzor mic creeaza chiar zgomot pe imagine si efectul opus. Mult mai mult conteaza sensibilitatea la lumina, lentilele sau obiectivul in cazul aparatelor foto, apertura, viteza de expunere sau performantele senzorului si ale softului de procesare.

 

Mac-urile nu se pot virusa

“M-am saturat de Windows, e plin de malware, imi iau Mac!” De cate ori n-ai auzit fraza asta? Afla ca e complet falsa. Exista malware si pentru OS X, in special in macro-urile pentru documentele Word si Excel. Apple recunoaste oficial existenta acestui pericol pentru sistemul lor de operare. Vestea buna e ca sunt foarte putini virusi. Numarul lor mic are doua explicatii: Mac-urile sunt mult mai putine comparativ cu PC-urile care ruleaza Windows, iar OS-ul Apple are la baza Unix, care permite mult mai putin acces unui user sau program fara privilegii speciale.

 

E bine sa descarci si sa incarci mereu complet bateria telefonului

Da, e bine. Daca ai mai avea baterie NiMH. Dar bateriile pe baza de Litiu nu functioneaza asa, pentru ca nu mai au acea memorie a metalului. De fapt, cel mai bine e sa eviti descarcarile complete si nici sa nu o incarci mereu pana la 100%. Cel mai bine e sa incerci sa iti pastrezi bateria in intervalul 20%-90% si, cam doar o data pe luna sa efectuezi un ciclu complet de incarcare si descarcare pentru recalibrare.

 

Pong a fost primul joc video

A fost poate primul joc de care am auzit cu totii. Adevarul e altul. Calculatoarele sunt mult mai vechi de cat crezi. Pong a fost inventat in 1972 de Atari si seamana cu tenisul, pentru cei care nu au auzit de el. Insa pe atunci jocurile video aveau deja vreo 20 de ani vechime. Primul joc video de succes a fost creat in 1952. Se numea OXO si era un x si zero, ce putea fi jucat pe computerele EDSAC, pe un ecran de osciloscop. A fost inventat de Alexander Douglas si a reprezentat teza sa de doctorat pentru Cambridge.

 

Fisierele sterse din Recycle Bin sunt pierdute pe veci

Pentru cei care nu se pricep la calculatoare, sa stearga din greseala un fisier cu Shift+Delete poate fi o tragedie. Din fericire (sau din pacate, daca cel care recupereaza datele este pus pe rele), fisierele sterse inca pastreaza o urma fizica pe hard si pot fi recuperate cu usurinta, cu ajutorul softurilor dedicate. Datele se pastreaza pana cand, pe sectorul respectiv informatia este suprascrisa. Singurele metode care sterg definitiv sunt cele de tip military grade sau distrugerea fizica efectiva a suportului media.

 

Einstein a fost corigent la matematica

E un fel de legenda istorica. Adevarul este ca Albert Einstein nu a picat la matematica, asa cum s-a scris intr-un tabloid al vremii. Chiar celebrul fizician a infirmat, atunci cand i s-a aratat articolul respectiv. De fapt, inainte sa implineasca 15 ani, Einstein stapane la perfectie integralele si diferentialele. Singurul examen pe care l-a picat a fost in 1895, la Scoala Politehnica Federala. Era totusi cu doi ani mai tanar decat restul candidatilor.

 

Metalele puse in cuptoarele cu microunde strica circuitele electrice

Obiectele metalice puse intr-un cuptor cu microunde nu strica cuptorul. Totusi, nu faceti asta, pentru ca metalul respectiv va produce scantei si va face posibil arc electric. Se va incinge indeajuns de mult incat da topeasca componentele de la interior sau sa te trezesti ca incep sa ia foc. Un alt mit este cel conform caruia la microunde mancarea se inaclzeste de la interior spre exterior. E fals, pentru ca in momentul in care patrund in materia respectiva, microundele isi pierd radiatia exponential

 

Marele zid chinezesc e singura structura vizibila de pe Luna

Intreaba-ti prietenii: “Care e singura constructie facuta de om vizibila de pe Luna” si-ti vor raspunde: Marele Zid Chinezesc. Total fals. Niciunul dintre astronatutii care au participat in programul Apollo nu a putut vedea vreo constructie umana de pe luna. Si chiar si astronautii aflati pe orbita Pamantului il vad cu mare greutate, spre deosebire de luminile oraselor, care pot fi vazute cu usurinta de pe partea opusa Soarelui. Chiar si faimosul Chris Hadfield a incercat sa-l gaseasca de la bordul ISS, dar a spus ca e foarte dificil, pentru ca “Marele Zid este ingust si cenusiu”.

 

Iarna vine cand Pamantul e la distanta mai mare de Soare

Anotimpurile nu au drept cauza apropierea Pamantului de Soare. De fapt, planeta noastra se afla in cel mai indepartat punct fata de Soare tocmai atunci cand in emisfera nordica este vara. Adevarul e ca anotipurile apar datorita inclinarii axei Pamantului la 23,4 grade. In timp ce planeta noastra orbiteaza in jurul Soarelui, suprafata planetara primeste lumina in cantitati diferite. Cea mai multa lumina o primeste suprafata care este perpediculara. Tocmai de aceea, in iulie, in emisfera nordica zilele sunt mai lungi, iar in ianuarie sunt mai scurte. Simultan, in emisfera sudica se intampla invers.

 

Thomas Edison a inventat becul

Edison este creditat de obicei pentru inventia becului, dar faimosul inventator american nu e singurul care a contribuit la aparitia tehnolgiei. Cu aproape 80 de ani inainte, italianul Alessandro Volta (de la el vine si denumirea masurii electrice – volti) a creat prima metoda de generare a curentului electric: pila voltaica. La scurt timp dupa aceasta, englezul Humphrey Davy a produs prima lampa electrica. A conectat o pila voltaica la doi electrozi din carbune. Lampa sa cu arc electric este primul dispozitiv care a reusit sa produca lumina, desi nu era foarte practica. Iar in 1840, Warren de la Rue a inventat un bec cu filament din platina. Marea piedica in calea succesului comercial a fost insa costul ridicat al platinei. Pana in 1879 au mai fost si altii care au imbunatatit conceptul insa Thomas Edison a fost cel care a patentat conceptul.

Share articol: