EU-Start-ups prezintă lista proiectelor românești asupra cărora ar trebui să ne îndreptăm atenția anul acesta.

În martie 2018, UiPath a devenit primul unicorn românesc, plecând de la o firmă pusă pe picioare în București care acum are sedii în multe dintre metropolele lumii. 

Anul trecut, compania a reușit să adune finanțări de 153 de milioane de dolari din partea investitorilor internaționali, ajungând la o valoare de piață de un miliard de dolari. După o nouă serie de finanțare care s-a încheiat în aprilie 2019, UiPath a fost cotată la o valoare de 7 miliarde de dolari.

Urmând modelul UiPath, start-up-urile din România au acum ocazia să cucerească lumea. EU-Start-ups a făcut prezintă proiectele românești asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția:

TypingDNA este o companie de biometrie comportamentală care protejează identitatea utilizatorilor online, pe baza datelor colectate de la modul în care folosesc tastatura. Fondată în 2016, aceasta a fost selectată în top 50 cele mai inovatoare business-uri din Europa (EUTOP50), iar tehnologia lor este folosită de milioane de utilizatori din întreaga lume. Start-up-ul are birouri în Oradea și la New York, iar în februarie s-a calificat pentru o rundă de finanțare de 1,3 milioane de euro.

FintechOS oferă o platformă tehnologică dedicată sectorului bancar, companiilor de asigurări și organizațiilor care prestează servicii financiare ce au nevoie să accelereze inovația și schimbarea și să asigure retenția clienților prin intermediul transformărIlor digitale. FinechOS este partenerul multor companii din întreaga lume, iar în prezent are birouri la București, Londra și Amsterdam.

teleportHQ a fost fondată în 2018 la Cluj Napoca și este o platformă care oferă și o serie de instrumente pentru profesioniștii care realizează interfațe pentru utilizatori, în așa fel încât procesele de programare, mentenanță și publicare să fie mai simple. Platforma este susțintă de modele de machine learning, ce permit generarea automată de cod.

Questo a fost fondată în 2017 în București și este o aplicație disponibilă deja în 40 de orașe. Datorită ei, turiștii pot explora metropole precum Londra, Paris, Amsterdam, Roma sau Berlin, rezolvând diverse misiuni pentru a descoperi noi locuri și povești. Fiecare dintre acestea este bazată pe o tematică specifică inspirată dintr-un film, o carte, o întâmplare istorică sau o legendă locală.

Elrond este o companie care aduce o viteză îmbunătățită de 1000 de ori în ceea ce privește execuția diverselor operațiuni online și costurile de tranzacție. De asemenea, îmbunătățește experiența utilizatorului prin simplificarea tiparului de operare. A fost înființată în 2017 la Sibiu.

CyberSwarm este o companie deep tech care dezvoltă un sistem ce le permite companiilor să securizeze comunicațiile dintre diverse dispozitive și să protejeze bunurile-cheie ale afacerii lor de atacuri cibernetice. Compania a fost fondată în 2017 și a primit o finanțare de un milion de euro din partea lui Tim Draper. Peste 20 de specialiști au contribuit la realizarea proiectului de cercetare care a obținut grantul, iar competența lor i-a ajutat să obțină parteneriate în întreaga lume.

SmartDreamers
este o platformă care ajută companiile să ajungă la mai mulți candidați, la persoane mai bine pregătite într-un timp record, prin automatizarea procesului de recrutare și accelerarea „achizițiilor de talente” online. SmartDreamers folosește inteligența artificială și cele mai puternice canale de social media, pentru ca angajatorii să fie atrași, să interacționeze și, în același timp, să reducă timpul și costul de angajare. Compania a fost fondată în 2014 în Târgu Mureș și funcționează acum și în Europa, dar și în Statele Unite.

Nifty Learning aduce inteligența operațională în lumea complicată a trainingului managementului companiilor. Datorită acestui start-up, firmele pot economisi 20% din bugetele destinate trainingului, deoarece Nifty Learning scanează toate planurile de pregătire suplimentară și ajută firmele să măsoare progresul și să se asigure că angajații sunt pe drumul cel bun.

TalentBrowse este o companie care, spre deosebire de soft-urile consacrate recrutării, funcționează ca un marketplace unde agențiile de recrutare pot să listeze candidații pe care deja i-au evaluat, dar primesc și acces instant la talente IT interesate de job-urile oferite. În acest fel, angajatorii pot lua contact doar cu persoanele care au experiența și expertiza necesare și care sunt imediat disponibile pentru ocuparea funcției. TalentBrowse a fost fondată în București, în 2016.

XVision utilizează inteligența artificială pentru a-i ajuta pe medicii radiologi să facă față mai bine sarcinilor zilnice. A fost fondată în Timișoara în 2018 și utilizează algoritmi de AI pentru a interpreta radiografii sau probe de imagistică. Platforma prezintă în doar câteva secunde potențialele zone periculoase și o listă a bolilor care ar putea cauza dereglările.
 

Share articol: