Tehnologia nu înseamnă numai entertainment. Aceea este doar o categorie care atrage de multe ori privirile curioșilor.

Dincolo de telefoane spectaculoase, console de jocuri, gadgeturi și accesorii, tehnologia înseamnă o fereastră uriașă de evoluție. Iar 2018 a fost un an destul de bun din acest punct de vedere. Privim astăzi spre câteva dintre tehnologiile revoluționare ale acestui an care se va încheia în curând.

Imprimantele 3D pentru metale

În ciuda faptului că aceasta este o tehnologie existentă pe piață de ani buni, 2018 a reprezentat momentul în care metalul a devenit un material accesibil oricui, după ce o bună perioadă de timp a fost foarte scump pentru folosirea acestuia într-un astfel de tip de producție.

În continuare, imprimantele 3D sunt folosite la o scară mică, în marea majoritate a cazurilor vorbind doar despre activități de tip hobby. Evoluția acestora poate reprezenta însă și costuri de producție mai mici pe viitor și reducerea stocurilor, datorită procesului rapid de producție prin care astfel depozitele nu ar mai fi la fel de încărcate.

Embrionii artificiali

Știm că este un domeniu sensibil, în care tehnologia avansează de la an la an. Specialiștii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au reușit ca în 2018 să creeze embrionul artificial, produs exclusiv din celule stem sintetice. Următorul pas, pe care Universitatea din Michigan și Universitatea Rockefeller încearcă să-l atingă, este producerea embrionilor artificiali din celule stem umane.

Orașul simțurilor

Până de curând am auzit și văzut multe prezentări ale unor orașe așa-zis inteligente. Un proiect dezvoltat în Toronto și denumit Quayside a dus mai departe această idee și a transformat-o într-un oraș al simțurilor. Folosind tehnologie de ultimă generație pe senzori, specialiștii pot afla în orice moment care este calitatea aerului, care sunt zonele cele mai gălăgioase din oraș, urmând ca orașul să devină un prototip pentru primul oraș din lume cu mașini 100% autonome.

Inteligență Artificială în masă

AI sau Inteligența Artificială a devenit tot mai populară, însă puțini înțeleg de fapt cât de complexă este și câte forme poate avea. Vorbim despre softuri care învață pe măsură ce interacționează cu persoane și care pentru moment, la nivel de masă, sunt utilizate pentru a oferi servicii de relații cu publicul.

Tehnologia aceasta are potențialul de a elimina birocrația, de a servi în orice context nevoilor maselor și de a se adapta. Google, Baidu, Amazon, Microsoft, IBM și toate celelalte mari companii ale lumii dezvoltă în prezent multiple softuri de inteligență artificială.

Combustibil cu zero emisii de carbon

Trăim într-o lume în care efectul de seră își face simțită prezența odată cu fiecare nou anotimp. Încălzirea globală reprezintă o mare preocupare pentru societatea științifică globală, motiv pentru care descoperirea unei alternative la combustibilii clasici reprezintă o obligație.

O centrală din afara orașului Houston testează în prezent o tehnologie care poate obține combustibil cu zero emisii de carbon din gaz natural. Net Power este numele acestei companii care își desfășoară activitatea, în mod ironic, în mijlocul celor mai puternice companii de petrol din SUA.

Share articol: