Aceasta datează de acum un miliard de ani și oferă dovezi referitoare la două tipuri distincte de celule, aparținând se pare unui organism extrem de vechi aflat chiar la granița dintre animalele unicelulare și cele pluricelulare. Aceasta ar fi cea mai veche fosilă de acest tip descoperită vreodată și ar putea fi capabilă să ofere informații extrem de importante despre evoluția regnului animal.

„Am găsit un organism sferic primitiv alcătuit din două structuri celulare diferite, acesta fiind primul pas către compușii complecși multicelulari, ceva ce nu s-a mai înregistrat până acum în domeniul descoperirii de fosile”, a explicat paleontologul Charles Wellman, de la Universitatea din Sheffield.

Aceasta a fost descoperită într-o zonă de cercetare ce conține fosile care datează de acum un miliard de ani. Vechile depozite de piatră au menținut fosilele într-o stare remarcabilă, până la nivel subcelular.

Noul organism a fost denumit Bicellum brasieri și s-a păstrat atât de bine încât structura sa este vizibilă foarte clar. În forma sa matură, aceasta pare să fie realizată dintr-o sferă minusculă compusă, la rândul său, din celule rotunde înconjurate de un strat exterior de celule alungite.

Din aceeași perioadă istorică au fost identificate și alte organisme multicelulare, inclusiv alge și fungi, dar morfologia Bicellum este mai apropiată de Holozoa, grupul care include animalele și cele mai apropiate „rude” unicelulare.

Asta înseamnă că Bicellum ar putea fi o bucată importantă din puzzle-ul evoluționist al Terrei, ajutându-ne nu doar să înțelegem tranziția de la organisme unicelulare la cele complexe, dar și originile anumitor trăsături pe care le au animalele complexe.

Cercetătorii cred chiar că e posibil să fi găsit veriga lipsă, cea care explică multe dintre procesele care au dus la apariția omului modern.

Sursa foto interior: Science Alert/Strother et. al., Curr., Biol, 2021

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: