Fosila a fost un Paranthropus robustus, o specie care a co-existat cu strămoșii timpurii ai ființei umane, cu un grad de înrudire care poate fi considerat echivalentul „verilor”.

Oamenii de știință au făcut săpături și au reușit să reconstruiască cel mai mare craniu cu o dantură aproape completă, o descoperire incredibilă comparativ cu starea în care sunt găsite de obicei astfel de fosile, cu doar unul-doi dinți și multe alte lipsuri.

Paranthropus robustus a apărut aproape în același timp precum strămoșul nostru cunoscut sub numele de Homo erectus, iar craniul a fost descoperit lângă locul în care, în 2015, echipa a găsit și o fosilă care pare să fi aparținut unui copil din vremurile preistorice.

Cele două specii sunt foarte diferite, în special pentru că Homo erectus are un creier de dimensiuni mari și dinți mici, în vreme ce Paranthropus robustus – dimpotrivă – are dinți mari și un creier mic, reprezentând astfel diferite stadii ale evoluției umane.

„În timp, Paranthropus robustus ar fi evoluat către investirea unor forțe mai mari pentru consumarea și mestecarea hranei, lucru care ar putea fi un indiciu referitor la evoluția climei și la felul în care aceasta a influențat modul de viață al populațiilor și, implicit, evoluția speciei umane”, au transmis cercetătorii.

Aceștia au adăugat și că descoperirea craniului reprezintă un exemplu rar de „microevoluție” în lanțul evolutiv, arătând că Paranthropus robustus și-a dezvoltat dantura puternică și structura maxilarului treptat, probabil pe durata a sute de mii de ani, pentru a se adapta la schimbările de mediu.

În comunitatea științifică este cunoscut la nivel general faptul că în Africa au existat, în aceeași perioadă, alte două specii similare celei ale oamenilor, alături de Paranthropus robustus: Homo erectus și Homo heidelbergensis. 

Sursa foto: The Independent/La Trobe University

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: