PIlotii de avioane ar putea iesi la pensie mai devreme decat anticipau. Iar stewardezele vor fi vazute in curand la brat cu… roboti! O echipa de cercetatori din Coreea a reusit sa modifice un robot pentru una din cele mai complexe meserii din lume.

Robotul creat de oamenii de stiinta de la Institutul pentru Tehnologii Avansate din Coreea e capabil sa opereze nestingherit intr-un simulator de zbor folosit in mod normal de oameni. Singura modificare facuta simulatorului a fost micsorarea unora dintre comenzi.

PIBOT este numele dat de coreeni masinii care e in stare sa-si coordoneze actiunile folosind o camera video integrata in cap. Robotul poate interactiona astfel atat direct cu avionul, cat si indirect, primind stimuli vizuali referitori la starea cabinei de pilotaj.

Coreenii sustin ca PIBOT e perfect capabil sa piloteze un avion comercial. Cu toate astea, singurele sale zboruri “comericiale” au fost facute doar in simulator. Robotul a pilot insa si un biplan adevarat, ce-i drept, de dimensiuni reduse.

Cel mai important aspect e ca robotul indeplineste toate aspectele legale impuse de autoritatile aeronautice. Cu o adaugire: pasagerii n-ar trebui sa-si mai faca vreodata griji ca pilotul-robot ar putea sa adoarma sau sa isi piarda atentia in timpul zborului.