Daca ar fi sa glumim putin, am putea spune ca oamenilor nu prea le placea sa scrie de mana nici in urma cu 240 de ani. Asa a luat nastere primul scrib robotic, stramosul computerului modern. Papusa mecanica se numeste “Scriitorul” si a fost creata de ceasornicarul elvetian Pierre Jaquet-Droz, in 1770.

Marioneta ilustreaza un baietel descult care scrie pe o masa folosind o pana de gasca. Atunci cand era intoarsa, marioneta mecanica inmuia varful penei in cerneala si scria o propozitie de pana la 40 de caractere.

In prezent mai exista un singur “Scriitor” aflat in stare de functionare.  Acesta e expus la muzeul de istorie a artei din Nauchatel, Elvetia.“E una din cele mai remarcabile realizare tehnologice ale acelor timpuri si poate unul din cele mai uimitoare exemple de automatizare”, a spus profesorul Simon Schaffer pentru BBC.

Interesant e ca acest mic robotel mecanic putea scrie aproape orice. Jaquet-Droz l-a realizat din 6.000 de parti componente, dintre care 40 de came puteau fi inlocuite, scoase sau reanranjate pentru a scrie alte mesaje. Ceasornicarul a fost ajutat de fiul sau si un colaborator. Impreuna, acestia au construit mai multe marionete mecanice. Celelalte creatii cunoscute ale lor sunt “Muzicianul”, care contine 2.500 de piese in miscare si “Desenatorul”, cu 2.000 de piese.

Vezi mai multe imagini in galeria foto de mai jos:

SURSA FOTO: BBC