O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia a efectuat un studiu privind încărunțirea părului. Aceasta a constatat că, în unele situații, aceasta este probabil reversibilă. 

Cercetătorii susțin că acesta este primul studiu care oferă dovezi cantitative care leagă stresul psihologic de părul cărunt la oameni.

„Înțelegerea mecanismelor care permit părului cenușiu să revină la stările lor pigmentare ar putea oferi noi indicii despre maleabilitatea îmbătrânirii umane în general și despre modul în care este influențată de stres”, a spus Martin Picard, cel care a condus studiul. „Datelelor noastre se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar, fix, dar poate, cel puțin parțial, să fie oprit sau chiar inversat temporar”, a adăugat profesorul asociat.

Folosind o metodă inteligentă de observare , Picard și echipa sa au studiat părul celor 14 participanți, urmărind și „jurnalele de stres” pe care aceștia le țineau. Participanții au folosit jurnalele - după cum sugerează și numele lor - pentru a ține evidența momentele de stres. Și, într-adevăr, cercetătorii au găsit o corelație între stres și albirea părului. Un participant la studiu a plecat în vacanță, iar în acest timp cinci fire care erau albe și-au recăpătat culoarea.

În ceea ce privește impulsul biologic pentru albirea părului, cercetătorii consideră că vinovatul este efectul stresului asupra mitocondriilor celulelor. Aparent, corpul răspunde prost la stresul psihologic. Și, ca rezultat, nu reușește să energizeze celulele responsabile cu pigmentarea părului unei persoane.

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: