Topirea gheții din zona muntoasă a Norvegiei a scos la iveală un munte cunoscut în perioada vikingilor pe care au fost descoperite artefacte perfect conservate, extrem de vechi și foarte valoroase. 

Zona Lendbreen a intrat în atenția arheologilor locali în 2011, după ce o tunică din lână descoperită în regiune a fost datată din secolul trei sau patru î. Hr. De atunci, gheața s-a topit considerabil și a scos astfel la iveală o serie de obiecte cu valoare istorică, precum fragmente de tricotaje, obiecte din piele, pantofi și săgeți.

Majoritatea dintre ele datează din anul 1000 î. Hr, atunci când zona era un centru comercial și un punct important de trecere.

Evenimentul a fost catalogat drept „o descoperire de vis” de către arheologi, aceștia considerând și că fenomenul este încă un semnal de alarmă în ceea ce privește încălzirea climatică.

„Vorbim despre artefacte care stau îngropate sub gheață de peste 1000 de ani și care acum au fost scoase la iveală. Avem bucăți de textile perfect conservate, săgeți cu forma intactă, cu pana încă atașată, inclusiv cu substanța care a ținut penele împreună. Pentru noi, acestea sunt descoperiri remarcabile”, a declarat James Barrett, arheolog la Universitatea din Cambridge ce lucrează alături de echipele norvegiene.
Deși vorbim despre obiecte extraordinare, ceea ce este foarte important din punct de vedere arheologic e povestea pe care toate acestea, puse împreună, o pot spune despre trecutul omenirii și despre ființele care au locuit pe Pământ înaintea noastră.

Mai departe, pe măsură ce creșterea temperaturilor globale continuă, oamenii de știință se așteaptă și la alte asemenea descoperiri spectaculoase.

Sursa foto: Espen Finstad/secretsoftheice.com
 

Share articol: