Kelly a stat pe orbita timp de 340 de zile, o performanta menita sa testeze limitele rezistentei umane in conditii de microgravitatie.

Experimentul s-a numit Studiu Gemenilor, pentru ca fratele geaman al lui Scott, Mark Kelly, a ramas pe Pamant. La final, cercetatorii au comparat starea lor de sanatate si transformarile suferite de astronautul care a stat in spatiu.

Desi se asteptau sa descopere unele probleme de sanatate, care sunt provocate de lipsa gravitatiei, cercetatorii au constatat ceva uluitor.

Practic, in acest moment, Scott si Mark nu mai pot fi considerati gemeni identici, pentru ca ADN-ul lui Scott a suferit modificari in timpul experimentului.

Doar 93% din genele lui Scott au revenit la normal si sunt identice cu ale fratelui sau, restul de 7% fiind modificate iremediabil.

Cauza acestor modificari genetice o reprezinta oxigenarea mai slaba a tesuturilor si expunerea la o doza mai mare de dioxid de carbon, cred specialistii. La nivel cognitiv, Scott Kelly nu a avut de suferit in urma experimentului.

Studiul a fost realizat de NASA si primele concluzii au fost publicate pe 23 ianuarie 2017. Concluziile cercetatorii sunt foarte importante, pentru ca NASA planuieste o misiune pe Marte, iar astronautii vor fi nevoiti sa reziste mai multi ani in conditii de gravitatie redusa.