Descoperirea aparține unei echipe internaționale, formată din astronomi din Austria, Spania, Franța și Japonia.

Planetele călătoare se numesc astfel pentru că nu fac parte dintr-un sistem solar, deci nu orbitează în jurul unei stele, ci se deplasează singure prin spațiu, cu o viteză foarte mare.

Cercetătorii estimează că există probabil miliarde de astfel de planete, care rătăcesc prin spațiul interstelar, însă nimeni nu știe exact cum și de ce apar.

Potrivit unei teorii, aceste planete sunt aruncate în afara sistemului lor solar din cauza unor supernove sau a gravitației altor stele care trec prin apropierea lor, scrie Universe Today.

Deoarece se deplasează singure prin spațiu, departe de lumina unei stele, ele nu pot fi observate direct, de aceea până acum au fost descoperite foarte puține.

Recenta performanță a cercetătorilor, care au identificat între 70 și 170 de posibile planete călătoare, a fost obținută prin analiza datelor furnizate de mai multe telescoape în decursul a 20 de ani.

În total, astronomii au studiat peste 80.000 de imagini, echivalentul a 100 de terabytes de date. Astfel, ei au reușit să identifice planete călătoare cu o masă comparabilă cu a lui Jupiter, localizate în constelațiile Scorpionului și Ofiucus (Omul cu Șarpe), care sunt cele mai apropiate de sistemul nostru solar.

Mai multe informații vor putea fi obținute însă abia după finalizarea telescopului ELT (Extremely Large Telescope), care ar trebui să funcționeze începând cu anul 2027.

Planetele călătoare sunt extrem de interesante pentru astronomi, deoarece atmosfera lor, în absența unei stele, este complet diferită.

Teoretic, ele permit existența unor forme de viață, dar numai în subteran, unde poate fi suficientă căldură, prin descompunerea elementelor radioactive.

De asemenea, unele planete călătoare ar putea fi însoțite de sateliți naturali, care pot avea o atmosferă densă și chiar apă la suprafața lor.

Descoperirea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Share articol: