Oamenii de știință au descoperit peste 140 de noi geoglife( design sau motiv mare produs pe pământ și format în mod obișnuit din roci carstice sau elemente durabile ale peisajului, cum ar fi pietre, fragmente de piatră, copaci vii, pietriș sau pământ) cunoscute sub numele de linii Nazca: un grup misterios și antic de figuri gigantice gravate cu mult timp în urmă pe terenul deșert din sudul Peru.

Aceste reprezentări masive sunt foarte vechi, în unele cazuri din urmă cu 2500 de ani, și sunt atât de mari încât multe pot fi identificate doar din aer. Arheologii de la Universitatea Yamagata din Japonia spun că din 2004 până în prezent s-au descoperit în jur de 143 de asemenea geoglife.

Acestea au fost creat între anul 100 î.Hr și anul 300 d.Hr. Explicația din spatele acestor desene rămâne încă dezbătută, însă acum s-a aflat cum au fost create. "Toate aceste figuri au fost create prin îndepărtarea pietrelor negre care acoperă pământul, expunând astfel nisipul alb", explică echipa de cercetare.

Ipotezele anterioare sugerau că societatea nazcă a realizat aceste desene uriașe - unele care măsoară o lungime de sute de metri - pentru a fi văzute de zeități din cer. Noua cercetare sugerează că există două tipuri de figurine: unele mai mici și altele mai mari. Cele mai mari sunt de obicei desene de animale și au fost create cel mai probabil pentru ritualuri în care spărgeau vase de lut. Celelalte figuri sunt mai mici și create, de obicei, de-a lungul unor drumuri astfel încât să orienteze oamenii către desenele mai mari.

Motivul din spatele desenelor încă nu a fost elucidat, însă această descoperire alături de motoarele de inteligență artificială precum Watson de la IBM ar putea aduce mai multe informații pe acest subiect.

Share articol: