Noul sistem va urmări privirea pilotului și va monitoriza undele sale celebrale, pentru a intui ce anume vrea să facă.

Astfel, piloții vor putea comanda avioanele de luptă printr-o simplă clipire din ochi, spun experții care lucrează de la compania BAE Systems.

Noua tehnologie va avea la bază realitatea augmentată folosită în prezent la ochelarii produși de Google sau de Apple. Aceasta presupune suprapunerea de imagini virtuale peste obiectele din realitate.

Practic, carlinga avionului va conține doar un ecran virtual, care va fi proiectat cu ajutorul unei căști speciale pe care o va purta pilotul.

În locul butoanelor fizice, pilotul va apăsa pe un buton virtual, adică doar va face gestul respectiv, pe ecranul virtual.

De asemenea, programul dotat cu inteligență artificială va observa la ce anume se uită pilotul și astfel va înțelege dinainte ce intenționează să facă.

Noua tehnologie de luptă a fost prezentată de BAE Systems în timpul expoziției internaționale de aviație Farnborough. Conceptul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul britanic al Apărării și Aviația britanică.

Prototipul de avion prezentat, care va fi dotat cu noua tehnologie, se numește Tempest și ar urma să devină realitate în jurul anului 2035. Avionul va putea zbura cu un pilot la comandă, dar și singur, asemeni unei drone.