Microorganismele care elibereaza energie cand intra in contact cu metalul vor putea fi "puse la treaba" in spatiile inchise unde energia solara este imposibil de obtinut.

Oamenii de stiinta au descoperit ca proteinele bacteriilor care intra in contact cu metalul pot fi "incapsulate" in bio-baterii si folosite pentru a da energie dispozitivelor electrice si electronice. Echipa condusa de doctorul Tom Clarke de la University of East Anglia considera ca aceste baterii cu energie "verde" ii pot ajuta pe cei care lucreaza in spatii inchise si care nu pot profita de energia solara.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au recreat sintetic bacteria marina cunoscuta sub numele de Shewanella Oneidensis folosind proteinele. Acestea "agita" electronii bacteriilor care in contact cu metalul dezvolta energia necesara.

Conform doctorului Clarke, biobateriile vor ajunge pe piata in cel mult zece ani. De un proiect asemanator se ocupa si biochimistii de la Pacific Northwest National Laboratory din Statele Unite. Acestia au constatat ca transferul de electroni din micro-organisme de face cu o viteza foarte mare, tocmai de aceea bateriile cu bacterii nu sunt atat de departe de fi fabricate industrial.

Share articol: