Mulți dintre noi se bucură de mai multe cești de cafea în timpul zilei, iar un nou studiu a arătat ce efecte poate avea acest aspect asupra creierului. 

Rezultatele arată că prea multă cafea poate duce la scăderea volumului cerebral și, pe termen lung, poate crește riscul de demență. Cercetarea a fost una de amploare, realizată pe un eșantion de 17.702 participanți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, în special din Marea Britanie. Astfel, au fost colectate informații diverse, referitoare la consumul de cafea, volumul creierului și diverse boli existente sau pentru care existau predispoziții, alături de date suplimentare precum statutul socio-economic.

Cafeaua în exces poate face destul de mult rău, cu toate că pentru asta cantitatea trebuie să fie una mare: oamenii care beau șase cești de cafea sau chiar mai multe au un risc cu 53% mai mare de a dezvolta demență decât cei care beau una-două cești pe zi sau chiar mai puțin.

„Aceasta este cel mai extins studiu care investighează legătura între cafea și volumul creierului, riscul de demență sau de atac cerebral”, au spus coordonatorii studiului.

Totuși, studiul nu intră și în detalii referitoare la efectele pe care le poate provoca reducerea volumului creierului. Deși atât materia cenușie, cât și materia albă contribuie la funcțiile motorii și la ascuțimea simțurilor, este dificil ca toate acestea să fie conectate pentru a oferi rezultate specifice referitoare la raportul dintre comportament și activitatea cerebrală. Unele cercetări sugerează că ar putea fi o legătură între volumul creierului și demență.

Ceea ce putem spune în urma acestei cercetări este că prea multă cafea pare să fie conectată cu un risc mai mare de demență, ceea ce ar trebui să ne facă mai responsabili în ceea ce privește consumul zilnic.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: