Relatările despre oameni care își pierd brusc mințile și devin criminali feroce au o bază reală.

O povestire de groază din 1855 menționează o crimă cumplită comisă de un tânăr, la scurt timp după căsătorie. Bărbatul și-a pierdut pur și simplu mințile și și-a ucis soția, iar la scurt timp după ce a fost arestat a murit.

Investigațiile făcute la acea dată au arătat că tânărul s-a îmbolnăvit după ce a fost mușcat de un câine. Pare scenariul clasic al unui roman horror despre vârcolaci sau vampiri. În realitate însă, este doar o explicație limitată a unui fenomen real: modul în care virusul rabiei se transmite de la animal la om, scrie Live Science.

Deși au observat modul în care comportamentul omului mușcat de un animal bolnav se transformă, medicii din trecut nu înțelegeau exact ce se întâmpla și nici nu știau de existența unui virus care provoacă boala. Prin urmare, este lesne de înțeles că din asemenea întâmplări tragice au luat naștere legendele despre vampiri și vârcolaci.

Acum știm însă că aceste manifestări cu adevărat îngrozitoare nu au nimic paranormal, ci sunt provocate de virusul rabiei, care se transmite prin mușcătură.

Aceste crize i-au făcut pe oamenii din trecut să caute explicații bizare, în lipsa cunoștințelor medicale. Astfel, convulsiile bolnavului erau considerate posedare demonică sau semne ale transformării lui într-un animal.

Cum se manifestă rabia (turbarea)

Imediat ce pătrunde în sânge, prin mușcătura unui animal bolnav, virusul ajunge în sistemul nervos și apoi la creier.

Perioada de incubație este de câteva săptămâni sau luni, prin urmare persoana care a fost mușcată are suficient timp să primească vaccinul antirabic și astfel să se salveze. Însă dacă tratamentul nu este administrat la timp și apar primele simptome, boala devine incurabilă.

Primele manifestări ale rabiei includ episoade de spasme, insomnie, agitație, puls rapid, febră, respirație foarte agitată, halucinații.

Ultimele 3-4 zile aduc simptome cu adevărat tulburătoare: pacientul devine foarte agresiv, trebuie să fie imobilizat, nu se mai poate hrăni și nici nu poate bea apă, pentru să suferă de hidrofobie, face spume la gură și nu își mai poate controla mișcările.

Pentru ca rabia este incurabilă din momentul în care au apărut simptomele, singurul mod prin care ne putem proteja este vaccinul antirabic, care trebuie administrat cât mai repede după ce am fost mușcați.

Share articol: