În încercarea de a reduce timpul de așteptare, în intervalul 4-7 decembrie, aeroportul din Cardiff testează un filtru de securitate creat inițial pentru a fi folosit în astronomie.

Avantajul filtrului constă în faptul că pasagerii nu vor mai fi nevoiți să își dea jos jachetele sau să își scoată obiectele din buzunare pentru a fi scanate, susțin cercetătorii de la Universitatea Cardiff.

Noul filtru studiază căldura slabă emisă de corpurile umane, depistează obiectele ascunse și le marchează printr-o pată întunecată, iar ulterior un computer le analizează.

În urma analizei, în funcție de forma petei întunecate, se stabilește ce tip de obiect ar putea fi, relatează DailyMail. Întreaga procedură durează doar câteva secunde.

Un operator observă apariția petei întunecate, iar apoi un program computerizat îi analizează forma, pentru a identifica dacă acesta reprezintă un telefon mobil sau un pistol, spre exemplu. 

Proiectul privind noile filtre de securitate este unul dintre cele opt care au primit finanțare de la Guvernul britanic, în urma unui concurs de proiecte tehnologice pe tema apărării și securității.

Filtrul de securitate funcționează utilizând senzorii proiectați inițial pentru cercetarea spațiului cosmic.