Cercetatorii de la Teeside University au realizat un prototip al camerei foto care poate analiza petele de sange de la locul crimei, datele oferite de aceasta fiind de o extraordinara acuratete. Petele de sange cu o vechime mai mare de o luna pot fi datate cu o precizie de o zi, in timp ce la petele cu o vechime de 24 de ore se poate oferi cu aproximatie ora la care s-a intamplat crima.

Camera foloseste un filtru cu cristale lichide, filtru care poate detecta petele de sange chiar si de pe materiale textile de culoarea rosie dar poate face si diferenta dintre sange si alte fluide de aceeasi culoare. Se crede ca tehnologia poate "citi" cu aceeasi acuratete si urmele altor fluide precum saliva, transpiratie sau sperma.

Nu mai putin de 100.000 de lire sterline sunt necesare pentru ca aceasta invetie sa poata ajunge pe mana politistilor criminalisti, o investitie infinit mai mica fata de imensul ajutor pe care il poate oferi in diminuarea ratei criminalitatii. Teeside University are o traditie de 21 de ani in antrenarea criminalistilor, fiind prima institutie de invatamant din Regatul Unit care s-a specializat in asa ceva.