Peste un miliard de ani, atmosfera Pământului va conține foarte puțin oxigen, făcându-l nelocuibil

Astăzi, oxigenul reprezintă aproximativ 21% din atmosfera Pământului. Acest context este ideal pentru organismele mari și complexe, precum oamenii, care necesită oxigen pentru a supraviețui. Dar la începutul istoriei Pământului, nivelurile de oxigen erau mult mai scăzute - și probabil că istoria se va repeta în viitorul îndepărtat.

Kazumi Ozaki de la Toho University din Funabashi, Japonia și Chris Reinhard de la Georgia Institute of Technology din Atlanta au modelat sistemele climatice, biologice și geologice ale Pământului pentru a prezice modul în care se vor schimba condițiile atmosferice de pe Pământ.

Cercetătorii spun că atmosfera Pământului va menține niveluri ridicate de oxigen pentru următoarele miliarde de ani înainte de a reveni dramatic la niveluri scăzute de oxigen ca acum 2,4 miliarde de ani.

Un motiv central al schimbării este că, pe măsură ce soarele nostru îmbătrânește, va deveni mai fierbinte și va elibera mai multă energie. Ozaki și Reinhard estimează că peste un miliard de ani, nivelurile de dioxid de carbon vor deveni atât de scăzute, încât organismele fotosintetizante - inclusiv plantele - nu vor putea supraviețui și nu vor mai produce oxigen. Extincția în masă a acestor organisme fotosintetice va fi principala cauză a reducerii uriașe de oxigen.

Odată ce schimbările din atmosfera Pământului încep să aibă loc, acestea vor progresa rapid: calculele echipei sugerează că atmosfera și-ar putea pierde oxigenul în decurs de doar 10.000 de ani.

După aceea, viața pe Pământ va fi exclusiv microbiană, spune Reinhard. Viața terestră va înceta să existe, la fel ca și viața acvatică. Stratul de ozon - care este format din oxigen - se va epuiza, expunând Pământul și oceanele sale la niveluri ridicate de lumină ultravioletă și căldură de la soare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: