Călătoria la viteze mai mari decât cea a luminii a fost întotdeauna un vis pentru omenire. 

În 1994, fizicianul Miguel Alcubierre a propus dezvoltarea unei tehnologii radicale ce ar putea permite călătoria la viteze mai mari decât cea a luminii, o modalitate complet nouă de a sfida legile Universului, prin împingerea la maximum a limitelor realității.

Ideea a fost una intrigantă la vremea sa, chiar și NASA a început să o studieze în centrele de cercetare din laboratorul Eagleworks, însă propunerea lui Alcubierre conținea o serie de probleme care păreau insurmontabile. Acum, un studiu coordonat de cercetătorii Alexey Bobrick și Gianni Martire a rezvolat multe dintre aceste inconveniente și a generat foarte multă vâlvă.

Dar deși Bobrick și Martire au reușit să demistifice principiul Warp, lucrarea lor sugerează, de fapt, că ideea de călătorie cu o viteză mai mare decât cea a luminii va rămâne de neatins pentru ființele umane, cel puțin deocamdată. Totuși, există și o parte bună: principiul Warp ar putea avea aplicații radicale, dincolo de călătoria spațială.

Alcubierre a susținut că matematica relativității generale a permis identificarea de regiuni în care materia și energia erau aranjate de așa natură încât să comprime continuumul spațiu-timp la o extremitate, în vreme ce la cealaltă acesta se extindea, permițând conturarea unei zone mediane plate în care era posibilă o călătorie cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

Cum ar funcționa un dispozitiv care să permită călătoria cu o viteză mai mare decât cea a luminii? Pentru că procesul este unul atât de complex, discuția se bazează, mai degrabă, pe analogii și comparații. Imaginează-ți un covor care are pe el o cană. Tu te afli pe covor și vrei să ajungi la ceașcă. Te-ai putea mișca spre obiect sau ai putea să rulezi covorul în așa fel încât cana să ajungă la tine. Cam așa ar fi acțiunea determinată de principiul Warp, prin care ai reuși să „rulezi” continuumul spațiu-timp, pentru a aduce destinația mai aproape. Sugestia lui Alcubierre, deși riguroasă din punct de vedere matematic, este dificil de înțeles la nivel intuitiv. Dar Bobrick și Martire ar putea schimba totul prin studiul lor.

Folosind o descriere simplă, cei doi demonstrează că există o metodă prin care ecuațiile relativității generale ale lui Einstein pot fi utilizate pentru a descoperi acea structură spațiu-timp care permite materiei și energiei să se aranjeze în așa fel încât să facă posibilă apariția unei „bule warp” în care se poată călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii.
Cercetătorii au arătat că o „bulă warp” poate conține și energie pozitivă sau poate fi formată dintr-un amestec de energie negativă și pozitivă. Pe scurt, ei arată că unele astfel de structuri pot călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii, dar doar dacă sunt create de la început astfel,lucru care nu e de niciun ajutor pentru ființa umană.

Astfel, călătoria cu o viteză mai mare decât cea a luminii rămâne un vis îndepărtat. Dar tehnologia warp s-ar putea dovedi ca având efecte spectaculoase. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: