Un studiu efectuat de Centre of Excellence for Sustainable Water Technology din Olanda arata ca efectul de sera poate fi benefic pentru Pamant, daca dioxidul de carbon din atmosfera poate fi captat. Cantitatea acestui gaz din atmosfera poate produce o energie echivalenta cu cea a unui baraj foarte mare precul celebrul Hoover din Statele Unite.

Conform oamenilor de stiinta, captarea gazului de sera s-ar putea realiza folosind apa sau alte lichide si un gaz de combustie cu concentratie mare, mixtura putand sa produca energie electrica. Nu mai putin de 12 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate in atmosfera in fiecare an de catre centralele eletrice pe carbune, petrol sau gaz, in timp ce alte 11 miliarde de tone sunt produse automobile, centrale termice de apartament si alte sisteme folosite de locuitorii Pamantului "in particular".

Ideea captarii dioxidului de carbon a fost descrisa drept "captarea energiei irosite". Deocamdata, tehnologiile cunoscute consuma mai multa energie decat produce, ideea olandezilor fiind una cu adevarat revolutionara.